Trenutni poredak: Jedan nula za Josipovića

Trenutni poredak: Jedan nula za Josipovića

25 avgusta 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Još kao nije ni počela, a već je dojadila. Govorimo o kampanji za novoga predsjednika države.

Zar će nas ovako zlostavljati još puna četiri mjeseca?

Pa sadašnji predsjednik Josipović svaki dan prevaljuje stotine i stotine kilometara kao da je do izbora poimenice ugovorio sastanke sa svakim od 3.740.951 hrvatskih birača, a sa tih putašestvija od nemila do nedraga svi se detalji pomno bilježe, bilo za to ikakvoga razloga ili ne bilo.

A što se tiče Kolinde Grabar Kitarović, i ona je odnedavna ne samo progovorila, pa sad ima i slike i tona, nego više ne zatvara usta. Svaki dan novinarima nešto izjavi o bilo čemu i sadržaj tog rasutog tereta se također marljivo popisuje i zapisuje.

Nakon što se u startu pozicionirala kao Hrvatica i vjernica koja razumije nevolje ‘hrvatskog čovjeka i hrvatske žene’, odmah nas je obavijestila i koliko je osjećajna. Teško joj je gledati siromašne ljude pa zato ostavlja gladnima suvišnu hranu na kontejneru za smeće, ali ne bilo kako, nego u potpuno čistim vrećicama.

Do sada je još iznijela i hrabru hipotezu kako homoseksualci, koji su za nju ‘susjedi i prijatelji’, ne žele ‘da ih se tako obilježava’ premda je ta njezina zamisao u priličnoj kontradikciji sa činjenicom da se gay populacija na javnoj sceni desetljećima otvoreno bori za svoja prava.

Ukazala nam je također i na to da je – kraj svih međunarodnih rezolucija, deklaracija i protokola o pravima raznih manjina – ‘čovjek pojedinac’ jedina manjina koju ona priznaje.

Dometnula je i nešto nejasno o upotrebi ćirilice, nešto o tome kako njen protukandidat Josipović ništa ne radi i da je naše oružano zrakoplovstvo šaka jada.

U  toj preliminarnoj prezentaciji dubokih misli pred biračkim tijelom Josipović ne sudjeluje osim kad protukandidatkinja njega direktno ubode među oči, ali tada epski razveže sve po spisku. Pa onda krene izjava na izjavu, duplerica na duplericu, kao valovi od juga, i ljudi više ne znaju na što se jedno drugome nadovezuju ni odakle je pucnjava uopće počela.

Za sada se čini da bi neki neovisni sudac dosudio jedan nula za Josipovića jer se pomoćnica glavnog tajnika NATO-a dosta obrukala na temi Oružanih snaga, a jedino je ta tema, od svih koje je zasad načela, direktno povezana s domenom ustavnih ovlasti Predsjednika Republike.

A nije se proslavila ni na projektu svjetonazorskog predstavljanja svoje građanske i političke osobnosti koji odrađuje šlampavo i na intelektualnoj razini koja je daleko preniska s obzirom na očekivanja koja stvara njezina zvučna karijera.

Uzgred, netko od njezinih trebao bi joj reći da na izborima neće ništa napraviti ako ne bude autentična, a često je vrlo očigledno da nije. Bude li htjela zadovoljiti sve, neće je htjeti nitko osim političkih talibana – kakvih, jasno, ima na obje strane – tih koji će glasati i za drveni ormar ako im je to naredila stranka.

Svakako, za sve ovo trebat će još puno živaca. Naivno bi se bilo nadati da će se natjecanje između ovo dvoje, a i svih drugih koji nadobudno uskoče u tu arenu, ipak koncentrirati na stvari kojima se predsjednik RH uistinu bavi, umjesto na jeftine smicalice i manipulaciju biračima. No ishod, u krajnjoj liniji, ovisi o nama.

Mrtvi će se brojiti na kraju. A, kao i uvijek, dobiti ćemo točno ono što zaslužujemo.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *