Trenutno 12 žrtava u Obrenovcu

Trenutno 12 žrtava u Obrenovcu

18 maja 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU Obrenovcu pronađeno 12 beživotnih tela, strahuje se da je broj žrtava veći, jedno lice preminulo prirodnom smrću, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

Premijer je objasnio da je najpre namera vlasti bila da javnost zaštiti od bilo kakvog senzacionalizma, izmišljotina i neistinitih priča.

„Situacija je katastrofalna, ali ima i neistinitih informacija, kao na primer da su srušeni čitavi soliteri. To nije tačno i reč je o jednoj jednospratnoj kući“, precizirao je premijer.

Vučić je ranije, na sednici Štaba za vanredne situacije, rekao da u Obrenovcu ima veliki broj žrtava, ali da je manji nego što se ranije mislilo.

Ulaz u Obrenovac je i dalje blokiran, evakuacija traje. Policija propušta samo spasilačke timove, a građanima je poručeo da povratak u domove neće biti moguć „do daljeg“.

„Nije moguće proceniti koliko će vremena proteći pre nego što evakuisanim građanima bude upućen poziv da se vrate u svoje domove“, rekao je ministar policije.

Ranije danas, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za B92 da odlučno demantuje glasine o broju žrtava u Obrenovcu, a zvanično je saopšteno da je, bez Obrenovca, u Srbiji u poplavama stradalo pet lica i da se jedna osoba vodi kao nestala.

Vučić, koji je bio u Obrenovcu na sednici Kriznog štaba oko 14h, rekao je da ne zna tačan broj, ali da misli da je preko 4.000 ljudi evakuisano, te da su 342 osobe smeštene u staračke domove i oni su snabdeveni hranom, lekovima i vodom.

Premijer je dodao da se takve evakuacije više ne vrše osim ako su u pitanju osobe lošeg zdravstvenog stanja.

Vučić je rekao da ga brine stanje u kojima se nalaze jednospratne kuće u Obrenovcu.

„Ima teških, ali i lepih priča“

Premijer je kazao da i ovu katastrofu prate neke lepe priče kao što je ona o dve devojčice koje su pronašle svog oca. Nažalost, dodao je, mnogo je onih tužnih i teških. Rekao je i da mu nije jasno da reka Sava svuda opada ili stagnira, a da samo u Obrenovcu raste.

Odgovarajući na pitanje novinara o radu TENT-a, premijer je rekao da elektrana ne sme da prestane da radi i da bi u tom slučaju Srbiji bilo potrebno stotinu miliona da je ponovo pokrene.

„Trenutno oko TENT-a ima mnogo problema, ali nemojte da sa time sada zamaramo građane“, rekao je Vučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *