ТРЕШЋЕ СЕ БАЛКАН: Кондолиза Рајс добила задатке у вези Срба

TREŠĆE SE BALKAN: Kondoliza Rajs dobila zadatke u vezi Srba

25 novembra 2017

Zadatak koji su SAD postavile pred svog novog specijalnog izaslanika za Balkan, Kondolizu Rajs, između ostalog, jeste brzo eliminisanje ruskog uticaja u Republici Srpskoj“ i smena Milorada Dodika, tvrde analitičari.

Nakon što su pojedini ruski mediji, pozivajući se na odlično obaveštene izvore, nedavno objavili da će bivša američka državna sekretarka uskoro biti imenovana za specijalnog izaslanika te zemlje za Balkan u javnosti su se pojavile razne spekulacije o tome koji su pravi ciljevi buduće misije Rajsove. Dok mediji u Srbiji prognoziraju da će Kondoliza Rajs, pre svega, biti aktivno uključena u pregovore između Beograda i Prištine, pojedini stručnjaci za međunarodne odnose i ugledni analitičari za”EuroBlic” tvrde da će bivša šefica američke spoljne politike imati mnogo širi spektar zadataka koji bi, prema njihovim rečima, trebalo da ispuni do kraja sledeće godine. Jedan od tih zadataka je, kako tvrdi politički analitičar iz Beograda Željko Cvijanović, uklanjanje Milorada Dodika sa vlasti u RS i snažniji američki angažman na unitarizaciji BiH.

– Skoro da više nije ni tajna da će Kondoliza Rajs uskoro biti postavljena za specijalnog izaslanika SAD za Balkan. Naime, Amerikanci su pre skoro deceniju prepustili gotovo sve “balkanske poslove” Evropljanima, prvenstveno Nemačkoj. Međutim, pošto se stvari u proteklih desetak godina nisu odvijale onako kako su zamislili u Vašingtonu i da je u tom periodu došlo do snažnog povratka Rusije i jačanja njenog uticaja na Balkanu, najavljeni angažman bivšeg državnog sekretara SAD na sređivanju stanja u ovom delu sveta pokazuje da Amerikanci imaju ozbiljne planove – kaže Cvijanović.

On tako, između ostalog, tvrdi da postoje prilično pouzdane informacije da je Rajsova dobila jasne instrukcije o tome šta su joj ciljevi i zadaci.

-Prvi zadatak jeste pritisak na vlasti u Srbiji da se prestanu protiviti nezavisnosti Kosova i njegovom prijemu u punopravno članstvo u UN. Drugi zadatak je eliminacija ruskog uticaja u RS, što brže uklanjanje Milorada Dodika sa vlasti i unitarizacija BiH. Treći cilj koji će Rajsova pokušati da ostvari odnosi se na Makedoniju, odnosno njeno definitivno udaljavanje od Rusije. Sledeća godina po mnogo čemu će biti dramatična na ovim prostorima – prognozira Cvijanović.

Stručnjak za međunarodne odnose i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić za naš list takođe tvrdi da je prema informacijama s kojima raspolaže dolazak Kondolize Rajs na Balkan već gotova stvar. On isto tako veruje da će navedeni angažman jednog od najpoznatijih lica američke spoljne politike u poslednjih nekoliko decenija dovesti do, kako kaže, ozbiljnih komplikacija u regionu.

– Još od završetka jugoslovenskih ratova Amerikanci na Balkan nisu slali “jače” ime od Rajsove. Reč je o ženi koja u američkoj administraciji pre svega važi za odličnog poznavaoca prilika u Rusiji i koja je, to vam govorim iz sto odsto proverenih izvora, godinu dana pre američkog priznanja nezavisnosti Kosova o tome lično obavestila ruskog predsednika Vladimira Putina. Ponovno aktiviranje Rajsove jedino može da znači to da će prvo uslediti ozbiljni pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, a zatim će se verovatno angažovati na sređivanju stanja u BiH po američkom ukusu – tvrdi Đukić.

Vrhunac svoje političke karijere Kondoliza Rajs doživela je za vreme administracije američkog predsednika Džordža Buša mlađeg, kada je bila imenovana za državnog sekretara SAD.

Pre toga, Rajsova je dugo godina bila angažovana u administraciji Bušovog oca, ranijeg američkog predsednika, za vreme čijeg mandata je bila postavljena za specijalnog savetnika predsednika za nacionalnu bezbednost i višeg direktora za sovjetska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD.

(Vesti-online)

KOMENTARI3 komentara

 1. Trifun says:

  Vratice se porazena kuci. Zestoko. Nema nazad.

  • Batina says:

   Prvo da Milu pomiluje po mudima.

 2. Nedjeljka says:

  Oni su optužili Rusiju da se miješala u izbore u SAD a šta oni rade po svijetu smjenjuju koga hoće i gdje hoće započinju ratove tko im se suprostavi je li to ta demokracija sa kojom se oni diče fuj fuj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *