ТРЕСЕ СЕ АМЕРИКА: Трампу одузимају најјачу моћ Америке! ЧЕКА СЕ ОДГОВОР

TRESE SE AMERIKA: Trampu oduzimaju najjaču moć Amerike! ČEKA SE ODGOVOR

31 januara 2019

Američki kongresmeni su podneli nacrt zakona kojim bi se ograničilo pravo predsednika Donalda Trampa da samostalno izdaje naređenje za upotrebu nuklearnog oružja, a ukoliko taj zakon prođe, to bi moglo da postane i zvanična politika SAD, tačnije da za upotrebu nuklearnog oružja ubuduće bude potrebna dozvola Kongresa.

Ovaj nacrt zakona predložila su dva senatora iz Demokratske, ali i Republikanske partije iz koje je i sam Tramp, uz obrazloženje da je trenutna politika SAD izuzetno opasna, te bi nove mere, kako tvrde, umanjile šanse za donošenje pogrešnih odluka kada je reč o nuklearnom naoružanju.Trenutno Tramp ima mogućnost da samostalno donese odluku o nuklearnom napadu, ukoliko od vojnog resora dobija informaciju da postoji adekvatna pretnja. Pritom, nikakvog crvenog dugmeta zapravo nema, već naredbu za upotrebu nuklearnog oružja predsednik izdaje pomoću određenih kodova koji se nalaze u takozvanom „nuklearnom koferu“, koji mu se stalno nalazi pri ruci.

Jedno ostaje i dalje nejasno — ukoliko bi se ova mera usvojila, kako bi se proces izdavanja naredbe odvijao u slučaju kada je neophodno po hitnom postupku aktivirati nuklearno oružje.

Boris Rožin iz Centra za vojno-političku žurnalistiku tvrdi da ovo nije sistemska promena Ustava SAD, već da je reč o ograničavajućim merama.

Ovakvi zakoni, objašnjava on, donose značajnu nestabilnost u globalnoj nuklearnoj bezbednosnoj arhitekturi, jer jedna je stvar kada se vode pregovori sa samo jednim američkim subjektom o nuklearnom obuzdavanju, a druga kada se čitavoj Beloj kući ukida deo slobode da usvaja određene odluke.

„Pa čak i ako Tramp bude davao nekakva obećanja, pitanje je da li će imati kompetenciju da ih sprovede u delo, jer sada će i Kongres morati da se pita. Drugim rečima, ovo je pokušaj da se deo nadležnosti sa predsednika Trampa preda u ruke njegovim političkim oponentima, a to vodi ka destabilizaciji situacije“, ukazuje on.

Iako pojedini američki mediji tvrde da je sve ovo samo priča, te da ništa od ovih zakona neće ni proći Kongres, veteran ruske Spoljnoobaveštajne službe Lav Koroljkov tvrdi da je ovakav rasplet događaja i više nego realan.

Dok demokrate imaju većinu, ukazuje on, onda je to moguće, iako će sledeća prepreka, a to je Senat, biti nešto komplikovanija. Stvar je u tome što je pozicija Trampa trenutno poprilično uzdrmana. Sasvim je moguće da ovaj zakon može biti usvojen, s tim što to ne bi bio ni prvi takav zakon, a kamoli poslednji.

Međutim, Koroljkov tvrdi i da je ovaj zakon isključivo uperen protiv aktuelnog američkog predsednika i ni protiv koga više. U principu, navodi, demokrate su zapravo isti takvi jastrebovi kao i republikanci — oni su svi rusofobi, odnosno unapred su odredili ko će im biti glavni neprijatelj. Za sada je na prvom mestu Rusija, a na drugom je Kina.

I Boris Rožiin je saglasan sa tom tezom, te navodi da su slične mere već bile preduzimane protiv Trampa. Podsetio je i na situaciju kada su Trampu zabranili da istupi iz NATO-a, iako on zapravo i nije bio u poziciji da učini tako nešto, jer to nije deo njegovih nadležnosti. Ovo je još jedan potez kojim žele da ponize Trampa i njegovu politiku, kako bi pokazali da ga ne uzimaju za ozbiljno.

Upitan da li bi ovo moglo da postane i zvanična politika SAD, Rožin odgovara da je siguran da će biti još ovakvih ograničavajućih mera, imajući u vidu da su nakon izbora za Kongres demokrate ojačale.

„Teško da će ovo postati deo sistema, jer demokrate tvrde da ne žele da menjaju Ustav SAD, već samo da liše ’zlog‘ predsednika nekih njegovih nadležnosti. Zadatak demokrata je da prinude Trampa da se dogovori sa njima o parametrima kako spoljne, tako i unutrašnje politike“, zaključuje on.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad says:

  tamo će izbiti takva GEABEŽ za vlašću,da će skoro sigurno izbiti gradjanski rat, oni su izgubili svaku meru, u pitanju je toliko bolesna sujeta i pohlepa da jednostavno neće biti moguće sprečiti kolaps i to UBRZAN,iznenadjujući brz kolaps te navodno supersile.Oni se raspadaju ko smdrljivi zombi u filmovima strave.Šta reći o državi čiji parlament ne priznaje predsednika, čija arimja radi neke svoje mutne poslove i čija oligarhija sanja ubistva suparnika,a pohlepne sluge se kidaju od kradj, to je ameirka danas a sura će to biti amerika u haosu, oni više skoro da nisu u stanju da obezbede komunalne usluge većini stanovnika, kad to počne da otkazuje biće smešno.

  • Roy says:

   Pa to je davno isplanirano da se Amerika raspane u krvavom gradjanskom ratu. Zato sam se vratio kuci nakon 20 godina provedenih tamo.

 2. Roy says:

  Pa to je davno isplanirano da se Amerika raspane u krvavom gradjanskom ratu. Zato sam se vratio kuci nakon 20 godina provedenih tamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *