ТРЕСЕ СЕ БЛИСКИ ИСТОК – ТУРСKИ АВИОНИ БОМБАРДУЈУ СИРИЈУ! Ердоган ПОЛУДЕО због НАПАДА, Русима поручио: „НЕ ПРЕЛАЗИТЕ НАМ ПУТ“

TRESE SE BLISKI ISTOK – TURSKI AVIONI BOMBARDUJU SIRIJU! Erdogan POLUDEO zbog NAPADA, Rusima poručio: „NE PRELAZITE NAM PUT“

3 februara 2020

Turski lovci F-16 nastavljaju napade na položaje sirijske vojske u provinciji Idlib kao odgovor na napad na pripadnike Oružanih snaga Turske, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– U Idlibu je poginulo četvorica naših (vojnika), devet je ranjeno, njihovo lečenje se nastavlja u bolnicama. Kao i ranije, odgovorili smo i uvek ćemo odgovarati. Sada se naši napadi nastavljaju. Odlučni smo da nastavimo našu borbu – rekao je Erdogan novinarima.On je dodao da su turske snage izvele 122 artiljerijska i 100 minobacačkih napada na 46 objekata sirijske vojske. U napadu učestvuju i vojni avioni F-16 i operacija se nastavlja.

– Onaj ko želi da proveri snagu turske odlučnosti, shvatiće svoju grešku. Nameravamo da nastavimo naše operacije – istakao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, u napadu turskih snaga u Idlibu stradalo je 30-35 sirijskih vojnika.

Erdogan je dodao da su turski ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i šef obaveštajne službe u kontaktu sa ruskim kolegama.

– Ali što je još važnije, ukoliko ne budemo imali rezultate, sam ću ispričati svom kolegi o ozbiljnosti situacije sa kojom se suočavamo. Ruskim kolegama je upućen signal – ne prelazite nam put – dodao je turski lider.

Ranije je Ministarstvo odbrane Turske saopštilo da su četiri turska vojnika poginula, a devet je ranjeno u sukobima sa sirijskim vladinim snagama u Idlibu.

KOMENTARI13 komentara

 1. Mile says:

  Nema turskih aviona na sirijskom nebu.

 2. Mile says:

  Na sirijskom nebu lete i bombarduju ruski i sirijski avioni. Jedino ima nekakvih turskih i američkih bespilotnih letelica koje istražuju.

 3. Miraš says:

  Turčini danas jedino gadjaju sa artiljerijom kurdske položaje na severu Alepa, iz pravca Azaza gadjaju Tal Rifat i aerodrom Menag i još neka mesta. Zatim na sličan način gadjaju na severu Rake okolinu Ajn Isa, isto gadjaju SDF položaje. Erdohan preti sa izjavama o upotrebi avijacije.

 4. M says:

  Nisam upućen,ali svejedno bih se kladio da je Erdogan poslao Turske avione u napade u Siriju,i da oni to čine,zajedno s artiljerijom itd.,i to me ne bi čudilo s obzirom na Erdogana!Budući da vjerujem da je tako,čudno mi je da Sirijci nisu oborili ni jedan turski avion s svojim S-300,itd.?!?Tu lud nateže zbunjenog,i kad se stvar zakomplicira beznadežno,otići će sve u 3 p.m.!

  • Slobodanka says:

   Nema turskih aviona na nebu iznad Sirije. Kako bi smeli da ulete u prostor u kom su sada veoma aktivne ruska i sirijska avijacija? Ne smeju tu da lete jer mogu lako da ih skinu sa S-400 iz Hmejmima. Dosad avijacija Rusije nije letela zajedno sa avijacijom Turske. Samo su zajedno patrolirali u džipovima na čvrstom terenu u nekim zonama blizu severne granice Sirije.

 5. Slobodanka says:

  Ovo se upravo dešava. Snage SAA napreduju pored puta M 5 kod mesta Saraqib i to sa zapadne strane. Već su presekli autoput M4 (Latakija - Alepo) na otprilike 4-7 km od petlje, (taj put M4 ide poprečno prema mestu i petlji kod Saraqiba). Praktično prošli su izmedju dva kontrolna punkta turskih snaga izmedju kojih je rastojanje oko 8-10 km. Dalje na severu ubrzo treba da preseku još jedan put koji od Sarakibske petlje vodi na severozapad najpre u manji grad Sarmin zatim u glavni grad Idlib. Mogu da predju taj put i bez udara na Sarmin, sve zavisi kakav je plan. Sad su zavili zapadno od Saraqiba, a glavno je da nakon prelaska tog drugog puta opet zaviju ali na istok i ponovo će izbiti na put M5 severnije od Sarakiba pa se eto tako približavaju gradu Alepu. A kotao bi morali da pritegnu pre nego što produže prema Alepu. Tako izgleda da Saraqib će upasti u jedan veći kotao sa još 30-35 manjih mesta istočno od puta M5 i sa 4 turska novonastala punkta i sa još jednim koji je stariji i nalazi se malo dalje istočnije kod Tal Tuqana. Saraqib neće odmah upasti u potpuni kotao, ali vidi se da se on formira. Miriše da će Turčini ispasti budalčine. ... Erdogan je uznemiren, zvao je Moskvu da ispuni svoje obaveze u Idlibu. Verovatno želi hitno sprovodjenje primirja u Idlibu te da na taj način bude zaustavljena ova uspešna ofanziva snaga SAA.

  • Slobodanka says:

   Ne idu na presecanje još jednog severnijeg puta koji vodi od Saraqiba na zapad prema gradovima Sarmin i Idlib. Nego snage SAA počele su pre dobrih pola sata napad na Saraqib sa zapadne strane oko 2 km južnije od upravo presečenog puta M4 a sa pozicija koje drže od juče, i bez obzira što rizikuju da se nadju izmedju 4 turska punkta. Osa napada snaga SAA sad ima dva klina > jedan na zapad prema Saraqibu i drugi na sever prema drugom putu. Upravo se vode teške borbe u Saraqibu.

   • Slobodanka says:

    Ispravka> Jedan na ISTOK prema Saraqibu...

 6. Slobodanka says:

  Već ovoliko koliko su sad postigli je veoma dobro jer je presečen put M4 Latakija - Saraqib - Alepo. Time su otsečene snage terorista sa zapadne strane idlibske zone u Džisr Šuguru, Muhanbalu, u gradu Ariha, itd.

 7. milorad2 says:

  ko zbna kakkvu komplikovanu političku igru igra edorogan ovo je sve veoma veoma sumnjivo.Alepo i američke terorističke snage ukopane tamo su pretnja i turskoj,vrlo su zanimljiva dešavanja paralelno sa bleorusijom libijom i turskom.Iran je takodje tu negde,meni sve ovo izgleda kao ispipavanje američkih reakcija.Alepo je bitno zauzeti tog momenta počinje kraj američkog fizičkog prisustva u većem delu b. istoka i i.mediterana.Teroriustička armija je izgleda ostala bez municije jer "humanitarni" konovoji nisu bili dozvoljeni, trebalo bi da sirijska armija realtivno lako i brzo očisiti celu idlib pokrajinu.teroristi mogu samo u trusku ali mislim da ih tamo ne žele i jedino što moguda urade he da ih bombarduju i blokirju im taj pravac povlačenja.Biće ovo jedna velika akcija ZAROBLJAVANJA i to krupnih "komadanata" direktnih svedoka o američkim akcijama i delovanjima u sirijskom ratu.USA se nalaze pred velikom blamažom i sramotom u svetskim razmerama, jer će sad izaći na videlo šta su radili, javno i kredibilno i oni ne mogu ništa da učine da spreče to.

 8. Istina says:

  Turcine su dosle na prostore Male Azije prije 700 do 800 godina i okupirale je. Po svemu sudeci dosao je dan kad ce da se vrate odakle su i dosli a to je turkmenistan, kazakhstan, mongolija kirgistan itd.

 9. Miki says:

  Turčin se znapalio na zonu od 30 kilometara na severu Sirije, pa smatra da ima pravo i na 30 km.oko cele Sirije. U Idlibu su sve nakrcani samo okoreli džihadisti sa svojim porodicama skupljani iz cele Sirije,tako da tu promašaja SAA nema.Davaj Kaćuše i odmah prži sve do granice s Turskom dok se ne napravi neka američka izmišljena afera.

 10. milos says:

  Turcin vodi predizbornu kampanju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *