ТРЕСЕ СЕ ЦЕО СВЕТ – АМЕРИКАНЦИ УБИЛИ СУЛЕЈМАНИЈА! Иран запретио „РУШИЛАЧКОМ ОСВЕТОМ“

TRESE SE CEO SVET – AMERIKANCI UBILI SULEJMANIJA! Iran zapretio „RUŠILAČKOM OSVETOM“

3 januara 2020

Bela kuća je saopštila da je Tramp naredio vazdušni napad u kom je u ranim jutarnjim časovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani.

Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu.U napadu je ubijen i bliski Sulejmanijev saradnik i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes.

„General Sulejmani je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i pripadnike službi u Iraku i širom regiona. Ovaj udar imao je za cilj da odvrati iranske planove napada. Sjedinjene Američke Države nastaviće da preduzimaju sve neophodne mere kako bi zaštitile naš narod i naše interese, gde god da se nalaze širom sveta“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Nekoliko minuta pre saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio sliku američke zastave – bez komentara.

Bela kuća se kasnije oglasila navodeći da je vazdušni udar „odlučujuća odbrambena akcija“ koja je sprovodena „po nalogu predsednika“.

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, naglasivši da će SAD biti odgovorne za posledice i da je očekuje „rušilačka osveta“.

„Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Daeša (ISIS), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posledice svog avanturizma“, naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Tviteru.

Sulejmani je bio zapovednik elitnog spoljnog krila Iranskog islamskog revolucionarnog korpusa (IRGC), kog je Trampova administracija u aprilu prošle godine označila kao terorističku organizaciju.

Gardijan navodi da je za mnoge Sulejmani bio druga najmoćnija osoba u Iranu, iza vrhovnog vođe, a verovatno i predsednika te zemlje Hasana Rohanija.

KOMENTARI15 komentara

 1. persida says:

  Iran samo laprda, nece biti nikakve osvete.

  • Željko says:

   Putin je " zabrinut ", ha - ha, ha - ha !!

   • persida says:

    Cujem da je i strina Mara iz Leskovca takodje zabrinuta, kao i Putin.

  • Miroslav Petrović says:

   Nebi rekao da se bilo ko na taj način šali. Ameri pipaju puls, misle može im se ali po svoj prilici povukli su đavola za rep.

 2. milorad2 says:

  klasičan teroristički napad od strane USA, po ko zna koji put.Ta država je terorista No1.Uskoro će početi da im stiže odgovor na ovakve akcije. To više neće prolaziti nekažnjeno, nevezano od ubistva ovog generala mnogi imaju razloge da udare po USA. Mislim da u vašingtonu više ni neznaju koga su sve nagazili i ko bi sve mogao da se sveti.

  • ARTILJERAC says:

   Znaju naciamerikanci dobro koga su sve udarili i zašto. Naciamerička ekonomija je zasnovana na ratnoj industriji od Velikog rata i oni drugačije neznaju da vode ekonomiju. Ove godine nastupa početak drugog talasa krize iz 2008 oni moraju da pokrenu ratnu mašineriju kako bi se dozvolilo štampanje novih dolara u nedogled. Nerode Srbije čuvaj zlato i zemlju....

 3. Miraš says:

  Ubistvo najmoćnijeg iranskog generala ostavlja utisak i sumnju da Tramp korak po korak vodi SAD u rat protiv Irana. Najpre su se desili američki vazdušni udari tokom kojih su Amerikanci ubili 25 pripadnika iračke milicije Katib Hezbolah, koja je inače podržana od strane Irana. Reakcija na to bili su dvodnevni protesti ispred američke ambasade u Bagdadu koji su završeni u sredu. Zatim je Tramp naredio ovaj napad, ali jasno je da Amerika je ta koja sve više povećava eskalaciju sukoba. Može im se, ne pale vatru u svojoj kući, niti blizu nje. ... "Pitanje je ovo, kao što izveštaji sugerišu, da li je Amerika upravo bez ikakvog kongresnog odobrenja ubila drugu najmoćniju osobu u Iranu svesno krećući u potencijalni masovni regionalni rat?" rekao je američki senator Kris Marfi, demokrata iz Konektikata.

 4. Kulak says:

  Putin će verovatno dati izjavu u stilu:Mi mislimo da to nije dobro.Hvala lepo i doviđenja.Ili ipak......

  • Mile says:

   Država Iran ima sačuvan i veoma izražen sopstveni suverenitet, Irancima bi bila suvišna, nenormalna i i neprihvatljiva takva reakcija Rusije koju ti očekuješ. Iran se ne ponaša kao slaba i kukavna cmizdra Srbija.

 5. Miraš says:

  Šta svrbi Ameriku? Irak ima značajno veće količine nafte nego Sirija. A istočnije država-sused Iran ima još veće količine nafte od Iraka, i još značajne količine prirodnog gasa. Tramp nije ono za šta se predstavlja, masku nosi da bi kamuflirao svoje prave namere.

 6. Zoran says:

  Pazi, pazi, stvarno Iranci u Iraku.:)

 7. M says:

  Iran će,kladim se,odgovoriti radikalno,kad i gdje mu bude odgovaralo!Možda će pokušati gađati USA nosač aviona,ili neki drugi važan USA položaj ili interes,što je težak zalogaj,pa je vjerovatan njihov indirektni udarac,po USA saveznicima,interesima i sl.!Ali će vjerovatno pokušati uzvratiti radikalno!Što može onda vrlo lako prerasti i u veći rat na Blistoku,možda već u 2020-oj godini!Kao uvod u kasniji,veći,totalni!Mislim da ovo neće završiti sam tak!

 8. M says:

  ...ali,ak to dalje eskalira,USA će vjerovatno gurnuti Saudijsku Arabiju u direktni sukob protiv Irana,da pokušaju izbjeći direktni sukob s Rusima-Kinezima,a oni će ga(Iran) gađati"skrivećki"iz daljine,raketama,avionima itd.,a možda će se tome pridružiti i Izrael!?!

 9. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

  Sve i sve, ali dragi moji Ameri.. čika Sulju niste smeli ubiti. Nećete više mirno spavati ako i do sada jeste, toliko neprijatelja po svetu ste sebi napravili da više ni svojoj senci nećete verovati. A ubijaćete vi i dalje.. onako preventivno da ne bi neko vas ubio.

 10. petrovgrad says:

  Boravio je u Irak sa zadatkom da ujedini Šeite sa Sunitima. Taj savez Ameri moraju da spreče. Ako dodje do saveza Sunita i Šeita,za Amerere znači smrtna presuda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *