ТРЕСЕ СЕ ЦЕО СВЕТ: Турска у сукобу са Америком! ХОЋЕ ЛИ ИХ ИЗБАЦИТИ ИЗ ИНЏИРЛИКА?

TRESE SE CEO SVET: Turska u sukobu sa Amerikom! HOĆE LI IH IZBACITI IZ INDŽIRLIKA?

22 jula 2019

Turska može odgovoriti na američke sankcije zbog kupovine S-400 preduzimanjem koraka protiv aviobaze „Indžirlik“ gde je bazirana američka avijacija, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

„Ako SAD uvedu sankcije, mi ćemo dati potreban odgovor. Možda ćemo preduzeti korak i prema vazdušnoj bazi ’Indžirlik‘. To nije pretnja niti ucena, već prirodni stav u ovim uslovima“, rekao je Čavušoglu televiziji „TGRT“.Čavušoglu je dodao da, ukoliko ne budu isporučeni F-35, Turska će, dok ne proizvede svoje, potrebe podmirivati iz drugih izvora.

„Turska ozbiljno razmišlja o sopstvenoj proizvodnji naoružanja. Mi želimo da proizvodimo sopstvene lovce. Međutim, F-35 je nova tehnologija, zbog čega smo postali partneri programa i donirali 1,4 milijardi dolara. Međutim, sve je krenulo po lošem scenariju i nama ih neće dati. Znači — najprirodnije pravo Turske je da nadoknadi svoj deficit ovako kako smo i uradili — kupovinom S-400. Mi ćemo raditi isključivo u svojim interesima i tražiti druge alternative“, dodao je turski ministar.

Ministar je naglasio da je ruski raketni sistem S-400, u poređenju sa američkim „Patriotom“ — napredniji i da će početkom 2020. godine biti predat vojsci na korišćenje.

Turska ostaje članica NATO, ali ima pravo da sarađuje sa drugim državama, ako joj je to u interesu.

„Nemoguće je isključiti Tursku iz NATO. Alijansa donosi odluke konsenzusom i ako je samo jedna država protiv — odluka neće biti usvojena. Mi smo više od 50 godina bili članica NATO i to i ostajemo. Međutim, pri tome, mi nikome ne pripadamo. Turska je otvorena za ceo svet. Gde su njeni interesi — tamo ćemo i ići i niko to ne može da promeni“, objasnio je Čavušoglu.

„Iako Turska želi da stupi u EU, ona neće beskonačno čekati pred njenim vratima“, dodao je turski ministar.

Podsetimo — američko Ratno vazduhoplovstvo koristi aviobazu „Indžirlik“ za svoje potrebe.

KOMENTARI12 komentara

 1. Miraš says:

  Korak po korak biće na kraju da je Turska izašla iz NATO-a i najvažnije Turska bi se oslobodila i nuklearnih bojevih glava koje SAD drži u Turskoj. Da li ih drže kao što se pretpostavlja baš u Indžirliku nije toliko važno. Tokom i neposredno posle neuspelog državnog udara u Turskoj 2016 godine jedna od mera države Turske bilo je isključenje struje bazi u kojoj su smeštene američke bojeve glave. Posle toga porodice američkih vojnika ubrzo su se vraćale za SAD. Bilo je panike jer bez urednog napajanja električnom energijom ne mogu uredno da održavaju nuklearne glave, moguća je havarija sa tim "lepoticama".

 2. Savetodavac says:

  Ovo znači niko od vas nije bio protiv bombardovanja Srbije. O čemu mi možemo dalje da razgovaramo sa zemljama članicama NATO?

  • Miraš says:

   Jesmo mi sebi najvažniji, ali nije Srbija centar sveta, ne odlučuje se ovde kuda svet ide. Setite se Kubanske raketne krize iz 1959 godine koja je počela tako što su Amerikanci razmestili svoje rakete srednjeg dometa u blizini Izmira u Turskoj. Kao odgovor na to Sovjeti su na Kubi instalirali svoje nuklearne bojeve glave. Kad je kriza kulminirala rešenje je bilo u razmeni: obostrano povlačenje naoružanja Kuba-Turska. A koliko danas imaju nuklearnih bojevih glava u Turskoj? Otkad ih tamo drže? Zatim u Italiji i u ostalim evropskim zemljama. Od koga čuvaju Italijane pa još sa takvim naoružanjem? Kakav će sada biti epilog? Da li će se opet desiti dogovor o obostranom povlačenju naoružanja. Teško, u SAD nema više Kenedijevih. Ali vidimo pozitivan razvoj za Rusiju i u Turskoj i u Srednjoj i delimično u Latinskoj Americi.

  • Milan says:

   Ni Šarl de Gol nije izveo Francusku iz NATO-a odjednom, mada neupućenima to je izgledalo kao iznenadni dogadjaj. Nego, razvoj dogadjaja ka tom cilju francuski general vodio je korak po korak.

 3. Kid says:

  Sad-istima je najlakše da reše Turski problem ako "greškom" iz Indžirlika odapnu jednu atomsku ka istoku.Ruski odgovor će biti automatski a Turske više neće biti. Misle da im je to najizgledniji način da reše problem implementacije S400. Samo ne znaju šta sve podrazumeva "mrtva ruka"

 4. Za Srbiju says:

  Što znači, kad uđeš u NATO, nema izlaska.

 5. milorad2 says:

  pa iz indžirlika su krenule trupe koje su trebale da izvrše državni udar, i to ih je bilo par hiljada sa desetak aviona ,tenkovima i nekoliko eskadrila borbenih helikoptera, državni udar u turskoj je bio OZBILJNA vojna operacija u kojoj su mahom učestvovai turski viši oficiri koji su službovali u indžirliku ZAJEDNO sa amerikancima,.Šta dalje reći...

 6. teoretičar says:

  Lepo sam rekao da Turska neće izaći iz NATOa, jer ima šta se turska ne pita, ali je lepo kada ovaj ministar hrani patriotizam o nekom "turskom putu". Turski put je bio i prošao a turska kaldrma je danas prekrivena NATO asfaltom i po njemu turci gaze, inače...Danas je turska polako upala u makaze između Rusije i Amerike a sigrno nije imala taj plan. To je cena opstanka Erdogana na vlasti. To o isterivanju amerike iz turske će radi kao i isterivanje amerike iz sirije. Nikad a možda ni tad. Uostalom, ako turci stvarno polude i pokušaju da isteraju amere, što je ipak neverovatna pojava, a ameri se baš povuku, ja da sam turčin u tom slučaju, napustio bih tursku i ne bih stao do vladivostoka. Isključenje struje u Indžirliku nije pogodilo ništa na američkom nebu, jer sve američke važne tačke imaju automatsku zamenu za struju iz moćnoh generatora i ni jedan sekund ne ostaju bez struje čak ni kada se državna mreža raspadne. Turci su isključili pa uključili struju ali mleko se prosulo. Sačekajte godinu dve da vidite pravu reakciju amerike. Igrati se tako osiono sa osinjim gnezdom baš nije bilo pametno, ali eto, Erdogan preživeo. A koliko će sve ovo biti korisno turskoj, ne znam.

  • Milica says:

   Ovo je početak procesa izlaska Turske iz NATO alijanse, a o tome više se ne pita ni Amerika ni Turska. Turska će izaći iz NATO-a, a posle nje će izaći još nekoliko zemalja. Biće zanimljivo kako će se to odvijati. NATO je postao preskup i sve manje efikasan. Moguće je da će NATO najviše oslabiti iznutra, dovoljno je da kasa bude prazna. To bi bila normalna posledica trgovinskih ratova koje Amerika pokreće i sve bezuspešnije vodi, opadanje primata američke vojne industrije, zaustavljanje SAD i NATO osvajanja sveta, zatim odustajanje sveta od američkog dolara u medjunarodnim plaćanjima. SAD je najveći finansijer NATO-a, a šta biva kad američka ekonomija i posebno finansije zapadnu u još veću krizu. Na kraju kotrljaće se i USA dolar i NATO.

  • Milica says:

   Turska je oodavno u makazama izmedju zapadnih najpre evropskih sila i Rusije. Zatim se pojavila sila Amerika. U okviru NATO-a, Turska je upala u makaze protiv Rusije još 1952 kad je postala članica te alijanse. Dakle ni to nije od danas. ... Nije u pitanju samo pokušaj smene predsednika Erdogana. Koliko lidera savremene Turske je nasilno smenila Amerika? Govori se o 3 ili 4.

  • teoretičar says:

   Šta se podrazumeva pod "amerika finansira NATO"? Mislite, Amerika daje pare Nemačkoj i Turskoj? Pa to je velika zabluda. Kad se govori o finansiranju, to je manje više finansiranje generalšptaba NATOa gde je komandant generalštaba redovno američki general ili neko sličan. Dakle, pod komandom Amerike. Inače, to što Tramp galami da države NATOa treba više da izdvajaju za naoružanje je samo stvar lobiranja da snabdevači oružjem NATO članica dobiju više porudžbina i to Ameriku ne košta ništa. Tramp je imao i ima punu podršku vojne industrije Amerike. Prema američkim pravilima u NATO državama to snabdevanje, odnosno prodaja oružja NATO državama, je na američkim proizvođačima gotovo 100% u delu sofisticiranih oružja koji su ujedno i najskuplji. Isto takvo oružje pravi i Rusija pa već i Kina i to je nešto što je sada dobrodošlo turskoj, jer osnivači NATOa nisu ni razmišljali o tome da će neko možda kupiti rusko oružje jednog dana i ne postoji nikakav ugovor da se to ne sme uraditi. U svakom slučaju, ako NATO države reše da se osamostale i stvore EU Nemačku vojsku, doćiće do razlaza NATO organizacije jer Americi više neće odgovarati takav raspored komandi. Posledice takve akcije osetiće Istočne države tokom vremena, ali teško je verovati da Amerika sedi skrštenih ruku i mirno posmatra kako joj se udaljuje zlatna koka zbog probuđene Nemačke koja je umislila da je došlo vreme povratka na vojnu scenu sveta. Neće to ići baš tako. Ne mislite da jedna Amerika, ultra kapitalističko profitabilno orijentisana, daje pare Turskoj ili Nemačkoj da kupe oružje ili da finansiraju NATO vojske? Nije to ni blizu tako. NATO države same finansiraju svoje vojske, same plaćaju i proizvodnju svog naoružanja i kupovinu američkog. Kao takav NATO jeste sklon raspadu ako pukne linija snabdevanja i NATO jeste na ivici, ali niukom slučaju to nije zbog neke propasti dolara ili što amerika "nema više para da finansira", jer amerika ne finansira NATO kao da je dete niukom slučaju. Svaka država koja ima američke baze, podmiruje većinu američkih troškova. Da Amerika finansira sve svoje baze a ima ih oko 800 širom sveta, te baze bi trajale par godina, ali nije tako. I Japan i Nemačka i Italija plaćaju i izdržavaju američke baze na svojim prostorima. Koliko će Sirijci plaćati ruske baze, ne znam, ali sigurno hoće. Ko zna koliko je kredita Sirija dobila do danas od Rusije za svu tu vojnu intervenciju i izvlačenje Sirije sa ivice potpunog raspada. S druge strane, američke baze u NATO državama su potpuno nezavisne od NATO organizacije, ne spadaju ni pod kakvu kontrolu država u kojima su smeštene a zajednička im je samo centralna komanda a to je Amerika, a učešće američke vojske iz tih baza u akcijama NATOa nije sastavni deo NATOa nego samo pomoć recimo Francuskoj a kasnije i Italiji koja je morala da se aktivno priključi Francuskoj, kada je gotovo propala francuska intervencija u Libiji. Nemačka na primer, nije učestvovala u Libiji. A tu pomoć Amerike i pogrešan proračun Sarkozija i njegovih generala Franscuska i danas plaća. Ne plaća Amerika NATO kako mi to olako mislimo.

 7. teoretičar says:

  Ne razumem kako ljudi lakomisleno tvrde da Amerika propada a ne vide da jedna Kina zaćutala na svim frontovima i neprekidno sastankuje sa amerikom i potpisuje tritije već 10 meseci, ne vide da jedna Rusija svakodnevno izjavljuje da je ZA dijalog sa Amerikom i da je uvek spremna...Kada vi to čujete sa strane Amerike, to će onda verovatno biti znak da se nešto promenilo. A dotle, mirno spavajte. Nema ništa od propasti dolara ovih dana i godina. Za svaki slučaj, da nešto ne promašim, pokažite mi gde se to Amerika povukla pa vi iznosite takve teorije o nekoj njenoj propasti? Turska još uvek nije primila S400 rakete. Stigle su samo radionice o pomoćne stvari. Turska je već platila i američke avione, pa je taj posao trenutno stao na pola puta. A S400 još nisu ni na pola puta. Ko zna šta će Erdogan odlučiti do kraja, ali njegovi generali su već rekli svoje. Nema istupanja iz NATOa. Turska i Rusija su istorijski neprijatelji sa mnogo nerašćišćenih računa. Kako ste zaključili da Turska počinje istupanje iz NATOa? Rekli vam novinari? Ili ruski sekretari ministara? Kako ste zaključili da Amerika više nema para? Iz novina? Jeste li znali da je Amerika ukinula Rusiji redovne ekonomske kredite koji se daju svim državama koje mogu redovno da vraćaju te pozajmice i služe za razvoj ekonomije jedne države? Znate li da i Kina uzima redovno te zajmove? Svet finansija je malo drugačiji od našeg korzoa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *