ТРЕСЕ СЕ ИСТОК! Руси Лукашенкову изјаву прогласили за непријатељску

TRESE SE ISTOK! Rusi Lukašenkovu izjavu proglasili za neprijateljsku

7 avgusta 2020

NOVI šef Rossotrudnjičestva Jevgenij Primakov prokomentarisao je poslednji nastup predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je podigao mnogo prašine.

„Niko me nije ovlastio da kažem bilo šta o Belorusiji, pa je sve što sledi moje lično mišljenje izneto na ličnom blogu, a ne sa pozicije zvaničnika. Izjavu predsednika Belorusije A. Lukašenka smatram neprijateljskom prema Rusiji, a i prema Belorusiji, takođe. Aleksandar Grigorjevič, u želji da pobedi na izborima, takvim izjavama sa aluzijama na rusko uplitanje u unutrašnje stvari svoje republike, sa rečima koje se graniče sa pretnjama preko upečatljivih fraza da „plamteti sve do Vladivostoka“, plus sa hapšenjem državljana Rusije i predajom njihovih podataka ukrajinskim specijalnim službama – demonstrira svoju spremnost da raskine sa Rusijom.Treba imati u vidu da ove i ovakve izjave nisu namenjene publici u Rusiji – Aleksandar Grigorjevič se obraća Briselu, Vašingtonu i Varšavi, kao i maloj grupi polonofilnih nacionalista.

Treba takođe shvatiti da takve izjave Aleksandra Grigorjeviča ta za njega glavna publika neće respektovati.

Naravno, niko se u Rusiji nije mešao u unutrašnje stvari Belorusije niti ima takvu nameru.

Odavno je trebalo da izračunamo: koliko smo snaga, sredstva i uopšte resursa sa bratskom ljubavlju, uložili u Belorusiju – preko tarifa, popusta, kredita i tako dalje. A tek izretka i stidljivo pitajući – šta je od toga i na šta trošeno.

Verujte, uloženo je veoma, veoma mnogo. Aleksandar Grigorjevič izgleda smatra da je bilo upravo suprotno.

Pravljenje takve računice ne negira naše prijateljstvo i ljubav – naprosto, moramo pre svega sami sebe upitati – da li su sva pomoć, podrška i ostalo stizali do naše braće ili je služilo tome da se elita (Belorusije) oseća sigurnom još koju godinu – dve, pet ili deset.

Nismo li grešili što nismo toliko pomagali narodu Belorusije koliko njenoj «eliti»? U tome je pitanje.

A sada ne više kao privatna ličnost, već kao šef Rossotrudnjičestva.

Agencija će, naravno, kao i ranije, kao i uvek, i nadalje slediti uputstva našeg predsednika i delovati u koordinaciji sa Ministarstvom inostranih poslova RF. A uverenn sam da se naš predsednik veoma pažljivo odnosi prema izjavama i postupcima beloruskog rukovodstva.

Smatram da se u Rossotrudnjičestva mogu pojaviti suptilniji zadaci.

I naravno, Agencija će delovati polazeći i od ovakve nove realnosti.

KOMENTARI12 komentara

 1. Rale says:

  Rusija to uporon radi prema bratskim zemljama. Pomaže nazovi ,,elite" u tim zemljama ignorišuću potpuno potrebe naroda za račun alavih ,,elita". Sato i nemaju prijatelje.

 2. Rista says:

  Mi davali pa oni bili naši a sada više nećemo da dajemo jer oni ne treba da budu naši za pare??? Primakov? Pa zašto ste davali ako niste u stanju da produžite? Lukašenko i Primakovi savesno rade baš ono što se od njih očlekuje. Pa onda neko lud kad kaže da su i Rusija i Belorusija opet posrnule i igraju kako im se kaže. Ja nisam nikad rekao do sada, ali već je više nego očigledno da se svađaju oko nekih izmišljenih tema i kao oboje su nesrećni pa Belorusija konačno treba da IDE! Ili je negde dogovoreno da se i to ostvari? Pa će onda neko jako pametan opet da na uglavi kosku kako je to dobro da Srbija uđe u tamo gde je neće i to krozdupe, pa da Rusija ima jednog vernog "saveznika" u NATO i EU? Ebote, ovo je izdaja i u Rusiji i Belorusiji. Zar stvarno tako naivno i pederski? Skamenjen sam kad se setim kako sam voleo Putina i Lukašenka. Onako ljudski, Slovenski i sa poverenjem. A Rusko i Belorusko rukovodstvo pokazuje najzad ko su u stvari. Isuviše jednostavno da ne bi bilo namerno. Rukovodioci opet izdaju Slovenske narode. Nema druge, nego da spremim rezervne gaće i da ih nosim u džepu. Čak i ako je sve ovo neka predizborna igra uz obostrano poštovanje usranih pravila, ni Rusi ni Belorusi ovo neće posmatrati sa simpatijama. Posledice će biti razorne. Gotovo identične kao i u Ukrajini. Uopšte neće izaći na dobro. Do pre godinu dve sam očekivao ujedinjenje dve slovenske države u jednu, što bi i bilo sasviom normalno, a sad se pitam kako sam mogao biti toliko glup? Naprosto, dođe mi da ne verujem da je sve ovako kako čitam. Nisam spreman da poverujem u ovaku izdaju. Bar ne ovog momenta.

  • Rista says:

   Više neću da čekam. Besan sam. Pa zar tako da me konjišu godinama? Ja sve čekam e još da se malo približe jedni drugima, evo saće, pa još malo da se usklade, evo saće pa tako godinama i tako čekajući blenem nepomično i...Pa već dve godine čekam da se Rusi i Belorusi ujedine i da ne bih izgubio taj momenat na neviđeno, nisam ništa radio samo gledo u njih. Sada idem da spremim jagnje i da ga okrenem na ražnju a njih ko...Nek se potuku, lopurde i izdajnici. Dabogda Zapad oduzeo Lukašenku i Primkovu sve pare koje drže na Zapadu. Novi Gorbačovi ponovo jašu.

   • Kosovac says:

    @ Rista, …..Risto brate, sećam se kada je CIA pre 3 godine odvojila velike pare za antirusku propagandu u Srbiji?. Evo čak i ovde neki „Rale“ sa besmislenim komentarom (botovskim), pa naša stara „Zorana“ te gleda u oči i laže da „…..je Janukovic Ukrajinu postepeno predavao zapadu….“. Kako to mala Zorana tvrdi, kada svi znamo da je Januković odrekao pregovore o pristupu Evropskoj Uniji? Pa eto, i Zorana nas j.be u zdrav mozak. Izgleda da je tebe već izj.bala. (Tek kada je Januković odrekao pristupanje Zapadu, usledio je Majdan). Kolega komentator „E.Lirsch“ je standardno korisnik sredstava namenjenih za antirusku propagandu, nema šta da se mislimo, samo treba reći ono što vidimo. Štampa i ostali medijumi su na višem nivou antiruske propagande. Čak je i „Sputnjik“, videli smo u nekoliko navrata, delovao kao deo orkestra, na podmukao i svirep način. ……………Meni je teško da gledam kako ti popuštaš, uprkos onom tvom onomad vrlo ljudski i afirmativnim komentarom u koris Rusije. Mislim da treba da sačekamo malo, a ne da reagujemo na svaku ujdurmu koju nam sorošoidni novinari podmetnu, kao som na bućku.

    • Zorana says:

     Ako se ne slazes sa misljenjem drugih komentatora, onda das repliku ili samo precutis, a ne ovako oda vredjas druge komentatore. Pored takvih partijskih sektasa koji mrze druge Srbe samo zato sto nismo u vasoj SNS sekti, nama ne trebaju neprijatelji. Vi ste nam unistili zemlju i zivote iznutra, a hrvati, siptari i drugi se samo slade kako im odradjujete posao. Probaj da ne mrzis druge Srbe. Probaj da dajes komentare vezano za temu. Probaj biti civlizovan. Probaj biti pravoslavac. BITI.

  • BLuka says:

   Apsolutno sam siguran da se Putin ni sa kim ne svađa, još sam sigurniji da sd Lukašenko sam s sobom posvađao...brate reci nm sa kime se ti svađaš!!??

 3. Zorana says:

  E to pitanje gospodine Jevgenij, je pitanje za Putina i nikog drugog. Tako je pomagao vlast Ukrajine i Janukovica dok je Janukovic Ukrajinu postepeno predavao zapadu. Isto se desava i u Belorusiji. Na kraju je Putin ugostio Janukovica kao svog, jer svi izdajnici i jesu njegovi. Ta garnitura jos vlada Rusijom. Tako ce ugostiti i Lukasenka kad Belorusiju preda zapadu. Tako je ugostio i nase Milosevice, jer su bas fino izdali Srbe radeci za americke globaliste. Sad evo pomaze i ucica, a verujem da ce i njega ugostiti, pa da igra golf sa milosevicima i karicima. Svi su oni globalisti, cionisti i sl sljam.

  • Miraš says:

   Belorusija se ne predaje Zapadu, Belorusi neće sebi dozvoliti 05 oktobar. Preduzeća u Belorusiji nisu ni predata ni prodata globalistancima kao u Srbiji posle 05 oktobra do danas. Za američke globaliste radila je 05-oktobarska elita, a medju njima nema Miloševića. Pišeš neobjektivno.

 4. E.Lirsch says:

  Belorusija ce potonuti isto kao uUKraina a u Kremlju ce i dalje da slave VELIKE POBEDE. Ruska spoljna polituika je toliko nemusta i neefikasna da je to za svaku osudu. Pravoslavlje se unistava a pravoslavne drzave potanjaju jedna za drugom. E sad Nemo neko nesto da govori pritiv "cara"... Pasivnost Rusije vise nije ni zagonetna. Ona je direktno ukljucena u tokove NATO-fasista.

 5. Mirjana says:

  Pa ništa, samo se trebačuvati zlotvora koji gledaju da zavede ljude pa da vladaju njima. Rusija i Belorusija međutim ostaju zajedno.

  • uddu says:

   Kako se ponašaju po svetu a i prema nama,te dve zemlje trebamo nazvati :Belorusija i Crnorusija. Sad će mi jedan od komentatora reći da sam "Sorošoid "

   • Kosovac says:

    @ uddu, …..Neću te nazvati „sorošoid“. Ali kada nešto ovako odvališ, trebalo bi ipak da za to i snosiš odgovornost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *