ТРЕСЕ СЕ НАТО: Америка поставила ултиматум Турској!

TRESE SE NATO: Amerika postavila ultimatum Turskoj!

22 maja 2019

Sjedinjene Američke Države dale su Turskoj dve nedelje da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema „Patriot“, saopštila je televizija Si-En-Bi-Si pozivajući se na informisane izvore.

„Do kraja prve nedelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrednosti od nekoliko milijardi dolara i da umesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu „Patriot“ koje je u Sjedinjenim Američkim Državama proizvela kompanija „Rejteon“ ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije) „Lokhid Martin“, gubitkom sto obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a“, saopštila je televizija.

Prema rečima izvora, to je „poslednji predlog Stejt depatrmenta“.

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu. Sjedinjene Američke Države tvrde da sistemi S-400 ne odgovaraju standardima NATO-a, prete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su govorile da bi mogle da odlože ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35. Turska je jedan od učesnika međunarodnog američkog programa F-35. Turska je takođe više puta izjavljivala da S-400 ne predstavlja pretnju američkom F-35.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Slobodanka says:

    Uh, epizoda sa Turskom i NATO-om već sada je jako zanimljiva. Turska je u prednosti jer NATO ako kazni svoju drugu po veličini članicu samo je gura od sebe i radi u korist sopstvenog slabljenja. Ako joj izreknu sankcije Turska će tražiti nove ekonomske partnere, dakle zapadna hemisfera biće sve manja. Dakle NATO bi morao da ponudi Turskoj nešto baš primamljivo, ali šta primamljivo imaju da joj ponude? Jedino da dozvole da Turska glatko proguta neka grčka ostrva? A Grčka bi time platila prespanski sporazum i guranje Makedonije u NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *