ТРЕСЕ СЕ НАТО: Америка поставила ултиматум Турској!

ТРЕСЕ СЕ НАТО: Америка поставила ултиматум Турској!

22 маја 2019

Сједињене Америчке Државе дале су Турској две недеље да одустане од куповине руских противракетних система С-400 у корист америчких система „Патриот“, саопштила је телевизија Си-Ен-Би-Си позивајући се на информисане изворе.

„До краја прве недеље јуна Турска треба да откаже споразум са Русијом у вредности од неколико милијарди долара и да уместо тога купи системе за противракетну одбрану „Патриот“ које је у Сједињеним Америчким Државама произвела компанија „Рејтеон“ или ће се суочити са искључењем из програма Ф-35 (компаније) „Локхид Мартин“, губитком сто обећаних ловаца Ф-35, увођењем америчких санкција и могућом реакцијом НАТО-а“, саопштила је телевизија.

Према речима извора, то је „последњи предлог Стејт депатрмента“.

Турска је раније саопштила да неће одустати од планова за куповину С-400 и да ће прва серија система противваздушне одбране ући у земљу у јулу. Сједињене Америчке Државе тврде да системи С-400 не одговарају стандардима НАТО-а, прете санкцијама због њихове могуће набавке и више пута су говориле да би могле да одложе или пониште процес продаје Турској најновијих авиона Ф-35. Турска је један од учесника међународног америчког програма Ф-35. Турска је такође више пута изјављивала да С-400 не представља претњу америчком Ф-35.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Slobodanka says:

    Uh, epizoda sa Turskom i NATO-om već sada je jako zanimljiva. Turska je u prednosti jer NATO ako kazni svoju drugu po veličini članicu samo je gura od sebe i radi u korist sopstvenog slabljenja. Ako joj izreknu sankcije Turska će tražiti nove ekonomske partnere, dakle zapadna hemisfera biće sve manja. Dakle NATO bi morao da ponudi Turskoj nešto baš primamljivo, ali šta primamljivo imaju da joj ponude? Jedino da dozvole da Turska glatko proguta neka grčka ostrva? A Grčka bi time platila prespanski sporazum i guranje Makedonije u NATO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u