ТРЕСЕ СЕ НЕМАЧКА, А И ЕВРОПА: Буди се Хитлеров дух у елитној немачкој јединици

TRESE SE NEMAČKA, A I EVROPA: Budi se Hitlerov duh u elitnoj nemačkoj jedinici

12 septembra 2019

U trci za gradonačelnika u centralnoj nemačkoj državi Hesen pobedio je Štefan Jagš, član krajnje desničarske Nacional-demokratske partije. Ta država se sada suočava sa još opasnijim scenarijom — obnavljanje Hitlerove ideje.

Elitne specijalne snage nemačke vojske našle su se pod udarom Vojne obaveštajne službe, i to zbog ispoljavanja naklonosti prema neonacističkim idejama. Od početka ove godine zabeleženo je 10 slučajeva vojnika koji su skloni ovoj ideologiji i taj broj se udvostručio za nekoliko meseci u jedinici koja broji oko 1100 vojnika, piše u izveštaju ove službe, a prenose nemački mediji.Neonacisti u državnom aparatu

Inače, ova grupa vojnika bila je već predmet slične istrage u aprilu 2017. godine.

Nemačka vojska (Bundesver) je članica NATO i važi za jednu od najjačih i najopremljenijih armija u svetu. Njene elitne jedinice angažovane su u gotovo svim vojnim operacijama koje su pod komandom NATO u svetu, kao i u mirovnim misijama, poput Kfora na Kosovu i Metohiji.

U tom kontekstu postavlja se pitanje — koliko može da bude opasan povratak neonacističke ideje u državnom aparatu bezbednosti i vojske?

Revizija istorije

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma i general u penziji Mitra Kovač kaže da problemi sa kojima se suočavaju mnoge vojske, kada je u pitanju opredeljenje vojnika, a posebno u specijalnim jedinicama, ne proističu sami od sebe. Naročito u Nemačkoj.

„Radi se o tome da se sprovodi svojevrsna revizija istorije Drugog svetskog rata i otuda nastojanja čak i nekih političkih subjekata i vojnika, a posebno pripadnika mlađe generacije, da se poistovete sa nosiocima nacizma i fašizma, koji vuku korene od pre Drugog svetskog rata“, objašnjava naš sagovornik.

Maskirani u Kfor

Takvim odnosom prema istoriji, dodaje on, stvoriće se klima u kojoj će se dobar deo mladih poistovećivati sa nacistima, pogotovo u kontekstu problema migranata, a Nemci jesu suočeni sa tim problemom i to je pogodno tlo za jačanje desničarskih snaga.

„Mi vidimo da se revizija istorije ne dešava samo u Nemačkoj, ona je preslikana i na odnos nekih političkih subjekata u Evropi. Videli smo i da na obeležavanje 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata u Poljskoj nisu bili pozvani ni Srbija ni Rusija, kao države koje su se borile protiv nacizma i bez čijeg bi udela slom fašizma i nacizma u Evropi imao mnogo veću cenu. Takvi presedani se plaćaju ovakvim promenama u državama“, naglašava Kovač.Rođendan Hitlera

Po njegovim rečima — opasna pojava u nemačkoj vojsci, na neki način, tiče se i nas.

„Problematično je i što u sastavu Kfora ima jedinica nemačke vojske, a podsetimo da je njihov ulazak u Prizren, po prvi put posle Drugog svetskog rata, rezultirao smrću dva civila. A onaj koji je komandovao da se dejstvuje vatrenim oružjem — nosilac je ordena nemačke države“, ističe naš sagovornik.

Škola za avijatičare je decenijama bila u fokusu Vojne obaveštajne službe zbog ekstremnih desničarskih desnica . Sredinom 90-ih godina prošlog veka, Bundestag je formirao anketni odbor, nakon što su u ovoj školi padobranci slavili Hitlerov rođendan.

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. Marko st says:

  Djavolji nakot. Trebali su ih Rusi unistiti jednam za svagda.

  • Ivana says:

   Kao i mi Srbi Hrvate ustaše sve do jednog pa zašta nismo nagrada nam je genocid i etničko čišćenje Krajine i Hrvatske od Srba. Hoćemo li se ikad opametiti?

   • Beli Orao says:

    Tačno Ivana to nam je račun za loše urađen posao zato danas fašizam u Krvackoj je sve jači i glasniji a mi tjerali “ bratstvo i jedinstvo “ tako nam i treba nismo znali ni 90 da uradimo stvar kako treba dok je svijet još bio donekle uspavan . Da smo tad uradili i ugušili ustaštvo i Američko prećutno odobravanje iskoristili danas nebi bilo šiptarske polu priznate avlije a ni lipe njihove !!! Nije džaba ona “ BOLJE UMJETI NEGO IMATI”!!!

 2. milorad2 says:

  ako se povapire nemaca nema više, u njihovom je intresu da SAMI pobiju naciste i to odmah dok su mali, jer rusi neće čekati što se nemaca tiče ni sekunde ako primete nacizam i jačanje vojske u toj državi.Spaliče ih preventivno.P neka na ruševinama viču seig heil koliko hoće po ceo dan.Realno "neonacističke" i desničarske grupe finansiraju i kontrolišu iz london i vašingtona tek da se zna.

 3. doktrina soka says:

  Putin je lepo rekao na Mihenskoj Konferenciji 2012g,da niti jedan ruski gradanin nece ratovati ni ginuti u bilo kojem ratu,Rusija je skupo platila oslobodenje od Nacista.Ako nece postojati Rusija sto da postoji svet. Dakle pamet u glavu,revizija A TO ZNACI OBNOVE 2WW NECE BITI.Zvali oni nas na svoje slavlje ili ne. Zukov je posle osvajanja Berlina rekao"Sve bih ja njih utopio u S. Moru".Kada je pogledo svoje mrtve vojnike.Zato se ne zajebavajte,moglo bi vam dragi NemcI zabjeci,pa vas stignu reci ZUKOVA.Radite dragu Nemci u svojoj zemlji sta Vas je volja,ali preko grane vas ceka BULAVA,AVANGARD I ONA GRDA RAKETICA, BODEZ, SA 24 NACLJANE RAKETE U ISTOM MOMENTU.Srecno,mir s Vama.

  • Pele says:

   Imali su i elitne jedinice 1941-1945, pa su im Rusi ušli sa tenkovima u Berlin. Ako njemačka vlada to dozvoli (u šta čisto sumnjam, nisu oni više glupi), mogli bi biti još jednom stucani do temelja. Mada neće od toga biti ništa oni su ekonomska sila i bez ikakvog vojnog uplitanja.

 4. persida says:

  Zasto nemacke nacionaliste nazivamo nacistima, to je besmisleno.

  • Marko st says:

   Zato sto slave hitlerov rodjendan....petardo

  • Ivana says:

   Samo glumiš budaletinu ili si takva rođena?

  • Pravda says:

   Stapinu u rucerdu pa za ovcama, nije za tebe politika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *