ТРЕСЕ СЕ НЕМАЧКА, А И ЕВРОПА: Буди се Хитлеров дух у елитној немачкој јединици

ТРЕСЕ СЕ НЕМАЧКА, А И ЕВРОПА: Буди се Хитлеров дух у елитној немачкој јединици

12 септембра 2019

У трци за градоначелника у централној немачкој држави Хесен победио је Штефан Јагш, члан крајње десничарске Национал-демократске партије. Та држава се сада суочава са још опаснијим сценаријом — обнављање Хитлерове идеје.

Елитне специјалне снаге немачке војске нашле су се под ударом Војне обавештајне службе, и то због испољавања наклоности према неонацистичким идејама. Од почетка ове године забележено је 10 случајева војника који су склони овој идеологији и тај број се удвостручио за неколико месеци у јединици која броји око 1100 војника, пише у извештају ове службе, а преносе немачки медији.Неонацисти у државном апарату

Иначе, ова група војника била је већ предмет сличне истраге у априлу 2017. године.

Немачка војска (Бундесвер) је чланица НАТО и важи за једну од најјачих и најопремљенијих армија у свету. Њене елитне јединице ангажоване су у готово свим војним операцијама које су под командом НАТО у свету, као и у мировним мисијама, попут Кфора на Косову и Метохији.

У том контексту поставља се питање — колико може да буде опасан повратак неонацистичке идеје у државном апарату безбедности и војске?

Ревизија историје

Директор Евроазијског безбедносног форума и генерал у пензији Митра Ковач каже да проблеми са којима се суочавају многе војске, када је у питању опредељење војника, а посебно у специјалним јединицама, не проистичу сами од себе. Нарочито у Немачкој.

„Ради се о томе да се спроводи својеврсна ревизија историје Другог светског рата и отуда настојања чак и неких политичких субјеката и војника, а посебно припадника млађе генерације, да се поистовете са носиоцима нацизма и фашизма, који вуку корене од пре Другог светског рата“, објашњава наш саговорник.

Маскирани у Кфор

Таквим односом према историји, додаје он, створиће се клима у којој ће се добар део младих поистовећивати са нацистима, поготово у контексту проблема миграната, а Немци јесу суочени са тим проблемом и то је погодно тло за јачање десничарских снага.

„Ми видимо да се ревизија историје не дешава само у Немачкој, она је пресликана и на однос неких политичких субјеката у Европи. Видели смо и да на обележавање 80. годишњице од почетка Другог светског рата у Пољској нису били позвани ни Србија ни Русија, као државе које су се бориле против нацизма и без чијег би удела слом фашизма и нацизма у Европи имао много већу цену. Такви преседани се плаћају оваквим променама у државама“, наглашава Ковач.Рођендан Хитлера

По његовим речима — опасна појава у немачкој војсци, на неки начин, тиче се и нас.

„Проблематично је и што у саставу Кфора има јединица немачке војске, а подсетимо да је њихов улазак у Призрен, по први пут после Другог светског рата, резултирао смрћу два цивила. А онај који је командовао да се дејствује ватреним оружјем — носилац је ордена немачке државе“, истиче наш саговорник.

Школа за авијатичаре је деценијама била у фокусу Војне обавештајне службе због екстремних десничарских десница . Средином 90-их година прошлог века, Бундестаг је формирао анкетни одбор, након што су у овој школи падобранци славили Хитлеров рођендан.

(Спутњик)

KOMENTARI11 коментара

 1. Marko st says:

  Djavolji nakot. Trebali su ih Rusi unistiti jednam za svagda.

  • Ivana says:

   Kao i mi Srbi Hrvate ustaše sve do jednog pa zašta nismo nagrada nam je genocid i etničko čišćenje Krajine i Hrvatske od Srba. Hoćemo li se ikad opametiti?

   • Beli Orao says:

    Тачно Ивана то нам је рачун за лоше урађен посао зато данас фашизам у Крвацкој је све јачи и гласнији а ми тјерали “ братство и јединство “ тако нам и треба нисмо знали ни 90 да урадимо ствар како треба док је свијет још био донекле успаван . Да смо тад урадили и угушили усташтво и Америчко прећутно одобравање искористили данас неби било шиптарске полу признате авлије а ни липе њихове !!! Није џаба она “ БОЉЕ УМЈЕТИ НЕГО ИМАТИ”!!!

 2. milorad2 says:

  ako se povapire nemaca nema više, u njihovom je intresu da SAMI pobiju naciste i to odmah dok su mali, jer rusi neće čekati što se nemaca tiče ni sekunde ako primete nacizam i jačanje vojske u toj državi.Spaliče ih preventivno.P neka na ruševinama viču seig heil koliko hoće po ceo dan.Realno "neonacističke" i desničarske grupe finansiraju i kontrolišu iz london i vašingtona tek da se zna.

 3. doktrina soka says:

  Putin je lepo rekao na Mihenskoj Konferenciji 2012g,da niti jedan ruski gradanin nece ratovati ni ginuti u bilo kojem ratu,Rusija je skupo platila oslobodenje od Nacista.Ako nece postojati Rusija sto da postoji svet. Dakle pamet u glavu,revizija A TO ZNACI OBNOVE 2WW NECE BITI.Zvali oni nas na svoje slavlje ili ne. Zukov je posle osvajanja Berlina rekao"Sve bih ja njih utopio u S. Moru".Kada je pogledo svoje mrtve vojnike.Zato se ne zajebavajte,moglo bi vam dragi NemcI zabjeci,pa vas stignu reci ZUKOVA.Radite dragu Nemci u svojoj zemlji sta Vas je volja,ali preko grane vas ceka BULAVA,AVANGARD I ONA GRDA RAKETICA, BODEZ, SA 24 NACLJANE RAKETE U ISTOM MOMENTU.Srecno,mir s Vama.

  • Pele says:

   Imali su i elitne jedinice 1941-1945, pa su im Rusi ušli sa tenkovima u Berlin. Ako njemačka vlada to dozvoli (u šta čisto sumnjam, nisu oni više glupi), mogli bi biti još jednom stucani do temelja. Mada neće od toga biti ništa oni su ekonomska sila i bez ikakvog vojnog uplitanja.

 4. persida says:

  Zasto nemacke nacionaliste nazivamo nacistima, to je besmisleno.

  • Marko st says:

   Zato sto slave hitlerov rodjendan....petardo

  • Ivana says:

   Samo glumiš budaletinu ili si takva rođena?

  • Pravda says:

   Stapinu u rucerdu pa za ovcama, nije za tebe politika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u