Trgovci zaokruživanjem cena godišnje zarade 15 miliona

Trgovci zaokruživanjem cena godišnje zarade 15 miliona

10 juna 2013

DinariTrgovci u Srbiji godišnje zarade 15,12 miliona dinara zaokruživanjem cena izraženim u decimalama i tako ostvaruju dobit koja im ne pripada a kupci su po pravilu oštećeni, pišu Novosti. Ne postoji novčana jedinica ni u papiru, ni u kovanici manja od jednog dinara, ali u Srbiji se i dalje cene izražavaju u – parama ! To posebno koriste trgovinske kuće, kako bi kupce privukli simbolično nižom cenom robe.

Da samo jednu paru dnevno u prodavnici ostavi svaki žitelj u Srbiji stariji od 15 godina, a takvih je 6,3 miliona, trgovci za pet radnih dana na ovaj način „zarade” dodatnih 315.000 dinara. Na mesečnom nivou to je 1,26 miliona dinara, ako posmatramo samo pazar radnim danima. Godišnje, ovaj iznos dostiže i 15,12 miliona dinara. I to bez vikend-kupovina. Narodna banka Srbije je još 2007. povukla iz opticaja i poslednji apoen manji od jednog dinara, ali na rafovima prodavnica i na računima za komunalne usluge i dalje se svakodnevno mogu videti cene sa decimalnim iznosima. Potpuno je jasno da nije moguće gotovinom platiti račun i dobiti kusur za proizvod koji košta recimo dinar i 99 para.

“Iako je u većini slučajeva, u pitanju mali iznos u odnosu na ukupnu cenu proizvoda, prodavci, ali i javna komunalna preduzeća, zaokruživanjem na viši iznos ostvaruju zaradu koja im ne pripada, dok su potrošači primorani na plaćanje viših cena“, kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *