ТРГОВИНА ОРУЖЈЕМ У ВЕЛИКОМ РАСТУ: Нећете веровати ко је највећи купац српског наоружања!

TRGOVINA ORUŽJEM U VELIKOM RASTU: Nećete verovati ko je najveći kupac srpskog naoružanja!

26 marta 2018

Stotinu najvećih svetskih proizvođača oružja prošle godine beleži rast prodaje od oko dva odsto, a vrednost trgovine dostigla je 374 milijarde dolara. Čak 58 odsto svetske trgovine prave američke firme. Sjedinjene Američke Države su i glavni kupac srpske vojne industrije, koja je takođe povećala izvoz i to za 17,7 odsto.

Rast prodaje naoružanja je očekivan zbog vojnih operacija koje su u toku i dugotrajnih regionalnih napetosti, ali i zbog novih tehnologija.

Američka kompanija „Lokid Martin“, koja je i najveći svetski proizvođač, imala je rast prodaje od 11 odsto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35. Prošle godine, srpska namenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države.

– To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira, kaže pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema ‘Alas’ u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 230 miliona evra. U njega je uključen i valjevski „Krušik“ koji izvozi 95 odsto proizvodnje.

– Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine, objašnjava generalni direktor HK „Krušik“ Valjevo Mladen Petković.

U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

– Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije ‘Smol arms servis’, Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske, ističe načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić.

Kada je reč o uvozu, na prvom mestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slede Belgija i Bosna i Hercegovina.

(RTS)

KOMENTARI3 komentara

  1. Ilija Krneta says:

    srbija prodaje americi oruzije a amerika muslimanima srbi su lud nao

  2. sergej says:

    To su naj veće gluposti zar na shvatate da Amerikanci gro tog naoružanja naoružavaju ISIS i Šiptare na Kosovu. Tako smo prodavali municiju i naoružanje Iraku o oni sa tim naoružavali Muslimane u Bosni zbog ogromnih zalih municije koja je ostala u skladištima exJugoslavije. To vam je konstatacija experata od pre 10.godina i savetovano je Srbiji da pod hitno promene kalibre u naoružanju jer Srbija se prema vlastitom narodu ponaša kao maćeha bitna je zarada a što su granate koje su proizvedene u Srbiji padale po Srbiji.

  3. goran says:

    Ako neko pravi i prodaje oruzje, a posle biva bombardovan i unistavan oruzjem, zasto se onda zali? Nema MORALNO pravo na to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *