ТРГОВИНСКИ РАТ ПРОТИВ КИНЕ УЗДРМАО АМЕРИКУ: Фармери у САД напуштају њиве и продају механизацију

ТРГОВИНСКИ РАТ ПРОТИВ КИНЕ УЗДРМАО АМЕРИКУ: Фармери у САД напуштају њиве и продају механизацију

2 маја 2019

Мање од четири сата било је довољно да се распродају сви трактори, комбајни и друга оруђа на аукцији којом је окончана породична традиција дуга читав век.

Фармер Џим Тепхорн је након пете жетве праћене лошим ценама житарица решио да одустане, објавио је Ројтерс. Ситуацију је прошле јесени погоршао трговински рат Kине и САД, а посао на њиви је узео свој данак – пре 15 месеци доживео је инфаркт.„Пролазили смо кроз тешке периоде седамдесетих и осамдесетих година прошлог века“, каже Џим, шездесетосмогодишњак чврсте грађе, како преноси Ројтерс. „Ово сада је, на неки начин, много горе“, додао је.

Широм Средњег запада, све већи број фармера одлучује се за распродају механизације и траже закупце за своју земљу да би олакшали финансијску ситуацију својих породица, како је десетак водећих аукцијских кућа специјализованих за пољопривредну механизацију обавестило Ројтерс.

Да ствар буде још гора, како одлазе старији фармери, све мање има младих који би их заменили.

Тај тренд изазвао је бум за аукцијске куће, које пријављују раст промета од чак 30 одсто у последњих шест месеци, у поређењу са истим периодом прошле године.

Међутим, очекује се да то нашкоди ланцу снабдевача пољопривредника: то значи мање муштерија за произвођаче семен и хемијску индустрију, мање купаца механизације, као и мање испоруке трговцима житарицама.

За многе породице, напуштање посла на фарми све се на просту, али болну рачуницу: Трговински рат са Kином, изазван тарифама које је увела Трампова администрација, траје скоро 10 месеци.

Kина, главни купац америчке соје, највреднијег извозног пољопривредног артикла САД, драстично је смањила набавку те житарице од САД. Од тада се цене упорно држе на ниском нивоу а оперативни трошкови брзо расту, што фармерима помаже да се брже одлуче за повлачење из посла.

KOMENTARI2 коментара

  1. Velika Metla says:

    Дабогда поцркали наци-америкењци,до последњега,и да олакшате свету муке!

  2. Gardista says:

    Sve isto kao i kod nas a niko ne prica. Otvorite oglase i pogledajte koliko kompletne mehanizacije se prodaje, to je strasno. Cene soje su katastrofa u poslednje 2 godine i sve ostale prate trend urusavanja, drzava je pustila strano trziste i nije zastitila domace koje trenutno pravi drzavni kolaps, cene mesa, povrća, voca...sve je nize nego u pocetnoj fazi. Koliko mladih parova je napustilo domacinstva i otislo napolje...to Nedimovic ne prica, priča samo o bednoj subvenciji od 4000din po ha, a samo pored u Hr je 300e po ha, sta pricati dalje nego staviti prst na celo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u