ТРИ ПРСТЕНА за одбрану неба Србије!

TRI PRSTENA za odbranu neba Srbije!

16 februara 2017

russia weapons 56z6h army 3

Sistem protivvazdušne odbrane Srbije, po okončanju pregovora o nabavci naoružanja sa Rusijom i Belorusijom, činiće tri prstena zaštite. Najširi će činiti sistem S-300, koji će biti zaštićen raketama srednjeg dometa „tunguska“. Poslednju liniju odbrane činiće PVO sistem „tor“, čija će nabavka biti definisana tokom predstojeće posete Beogradu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

– Svaki raketni sistem mora da bude zaštićen drugim sistemom, kako bi mogao nesmetano da dejstvuje – objašnjava sagovornik „Novosti“ iz vojnog vrha. – Izolovan, izložen je neprijateljskoj vatri i bez većih šansi. Važno je zato da bokove S-300, čije rakete dobacuju i do 150 kilometara, brane PVO sistemi srednjeg i kratkog dometa. „Tunguska“ i „tor“, o čijoj nabavci se pregovara, idealni su za ovu namenu i sa S-300 čine jedinstvenu celinu.

Sastav paketa naoružanja koji će stići iz Belorusije biće poznat već u aprilu, kada će Srbiju posetiti delegacija predstavnika armije i namenske industrije Belorusije predvođena predsednikom Lukašenkom. Konačnom stisku ruke povodom nabavke aviona i raketa, prethodiće osnivanje mešovitog tela za vojnu saradanju dve države.

Vojna saradnja sa Minskom biće organizovana gotovo po istom modelu kako je ustrojena sa Ruskom Federacijom. Avioni „mig 29“ koji će stići iz Rusije dobiće najmodernije naoružanje i u narednim godinama činiće okosnicu borbene moći srpskog ratnog vazduhoplovstva.

Plan vojnog vrha je da, po usaglavanju svih detalja primopredaje, tri beloruska „miga“ rezerviše za obuku pilota, dok će ostatak letelica pristiglih iz Minska raspored dobiti u sistemu zaštite vazdušnog prostora Srbije. Prva dva „miga“, prema saznanjima „Novosti“, u Batajnici se očekuju već polovinom marta. Odmah po sletanju počeće i posao njihovog remonta i modernizacije u Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“. Dinamika remonta i detaljan plan korišćenja, ipak, biće poznat posle preciziranja svih detalja posla – donacije Belorusije.

SELEKCIJA PILOTA

VOJSKA Srbije priprema se za ubrzanu selekciju pilotskog kadra za letenje na „migovima 29“. Plan je da se ove godine napravi izbor i počne obuka ljudstva koje će se naći u kokpitu ovih letelica. Ministarstvo odbrane, istovremeno, traži način za poboljšanje materijalnog položaja pilota i popularizaciju njihovog poziva. Proces započet donacijom ruskim aviona, prema planovima Vojske Srbije, biće kompletno završen 2020.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARI4 komentara

 1. Sančo Pansa says:

  Sjajna vijest! Desetka čista!

 2. marinko says:

  sve lazete srbija je pod natom paktom rusija nema oklen da sleti u srbiju jedino preko mrtvog nata

 3. Wyatt Earp says:

  Ko će da rukuje tim sistemima kada država nije 15 godina školovala podoficire za specijalističke dužnosti u sistemima RV i PVO pa i šire u vojsci? U poslednje 2 godine 2000 vojnika, podoficira i oficira je napustilo vojsku a žuti su je do tada prepolovili prevremenim penzionisanjem. Ako uz ove sisteme dolazi i posluga iz Rusije, onda OK. Ovako cela priča nema smisla. Na žalost.

  • zloco says:

   Mi nemamo ni cestit bataljon,pionirske inzinjerije,a u clanku se raspreda o visokoj tehnici.Nasa vojska je urusena,nisu alucajno ubijena dva vojnika u Topcideru.To je i bio okidac,da se nasa vojaka svese na vece lovacko drustvo.Ovaj clanak je samo predizborna zvaka i nista vise.Nikada od kukavice sokola,niti od izdajnika heroja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *