ТРИ РАЗЛОГА због којих ће НАТО зауставити планове у УКРАЈИНИ

TRI RAZLOGA zbog kojih će NATO zaustaviti planove u UKRAJINI

27 maja 2023

NATO se plašio da će Putinove reči o Ukrajini postati proročanske, piše Džon R. Denis, profesor na Institutu za strateške studije Ratnog koledža vojske SAD, u članku za Foreign Policy.

Julski samit NATO-a u Viljnusu nesumnjivo će biti posvećen podršci Kijevu sada i u budućnosti. Istaknuti stručnjaci i zemlje istočne Evrope pozvali su SAD da konačno zvanično zacrtaju put ka članstvu Ukrajine u Alijansi, napuštajući apstraktna obećanja.Mnogi očekuju da će upravo na ovom samitu biti jasno kada će se zemlja pridružiti vojnom bloku. Međutim, autor upozorava: Davanje Ukrajini bilo kakvih garancija je opasan poduhvat.

„Ne obećavajte sada članstvo u NATO Ukrajini. Rani ulazak Kijeva u Alijansu mogao bi ojačati odlučnost Rusije, sabotirati potencijalne mirne napore i igrati na ruku propagande Kremlja“.

Prema ekspertu, postoje tri dobra razloga zbog kojih bi NATO trebalo da odbije Kijev na samitu, izbegavajući konkretna obećanja i ostavljajući sve kako jeste.

Prvo, svaki pokušaj da se ucrta put ka članstvu Ukrajine u Alijansi će potkopati sve napore da se sukob politički okonča. Štaviše, takav scenario bi ojačao odlučnost i volju Rusije u sadašnjoj borbi. Autor navodi: Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju, a pregovori su jedini izlaz za Kijev.

Drugo, ruski predsednik Vladimir Putin je pre početka specijalne vojne operacije jasno objasnio da NATO koristi Ukrajinu da potisne Rusiju. Ako Alijansa Kijevu da stvarne garancije za ulazak u blok, to će još jednom potvrditi ispravnost Putinovih reči.

„Postavljanje Ukrajine na brži i jasniji put ka članstvu u NATO pretvara Putinovu propagandu u proročanstvo“, piše američki profesor.

Treći razlog zašto bi NATO ponovo trebalo da odbije Ukrajinu za članstvo je star koliko i svet. Autor ističe da Ukrajina nije uspela da prevaziđe evidentnu korupciju, da postigne „transparentnost” vlasti i nezavisnost pravosuđa. Dakle, zemlja se ne može nazvati slobodnom, što je još jedan razlog za odbijanje da je primi u Alijansu.

„Iz svih ovih razloga, dalje uključivanje Ukrajine u NATO je sada preuranjeno“, rezimirao je Džon R. Denis.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    Šta,kao Albanija ili c.g su manje korumpirane i raspale države od ukrjaine?...To je samo manevar da uspore rusku odluku o nuk.udaru,kao eto nećemo sad nego malo kasnije...Stvari koje su se desile ne ostavljaju nikakvu drugu putanju u odnosima NATO-Rusija...bombe će leteti i bilo bi pametnije rusima da kada udare udare odmah i iz sve snage po celoj menažeriji..rusija je već previše puta upozoravala njih da stanu,ako nastavi samo sa upozorenjima i ne deluje adekvatno ispašće neozbiljni..smešni i mogu i da izgube trenutnu stratešku prednost..ne verujem da su rusi u moskvi toliko preplašeni i neodlučni..nešto čekaju ali nije jasno koji su to sve parametri koje čekaju pre lansiranja...može biti čitav niz priprema koje su u toku i apsolutno je jasno da rusija osim potpune anhilacije NATO pakta do temelja zajedno sa USA i nema neke druge opcije na duže staze..što pre udare to bolje za ruse..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *