Tri scenarija Brisela za Srbiju

Tri scenarija Brisela za Srbiju

10 juna 2013

Serbia-EUU Briselu postoje tri opcije u vezi s početkom pristupnih pregovora EU i Srbije, a samo je jedna od njih dobijanje tog datuma.  S druge strane, Peter Stano, portparol visokog evropskog komesara Štefana Filea, kaže za “Novosti“ da ne postoji jedinstvena odluka u vezi s dodeljivanjem datuma Srbiji, jer svaka zemlja donosi svoj zaključak.

Do sada se u vezi sa dodeljivanjem datuma Srbiji za početak pristupnih pregovora s EU pominjalo više datuma, jun, oktobar, decembar, podsećaju “Novosti”. Međutim, iako je iz Brisela, ali i iz članica EU, stiglo mnogo pozitivnih signala kada je reč o tome, pogotovo nakon potpisivanja briselskog sporazuma i dogovora o njegovoj primeni. Stano ipak podseća da odluku donosi Evropski savet konsenzusom, a ta odluka se, kako kaže, ne može prejudicirati.

“ Šefovi država ili vlada mogu da se izjasne na razne načine u odnosu na napredak Srbije na putu ka EU. Pravila nema“, ističe on za “Novosti“. Stano dodaje da ne postoji “uobičajena odluka“, već da se zaključak pojedinačno prilagođava svakoj zemlji ponaosob.

“Novosti“ pišu da u vezi sa Srbijom u Briselu ima nekoliko opcija, koje zavise od ispunjavanja najvažnijeg uslova, a to je primena briselskog sporazuma. Prema pisanju tog lista, EU diplomate su za nas spremile tri scenarija:

“Ukoliko lideri EU nisu zadovoljni rezultatima oko ispunjavanja uslova oni mogu odluku o dodeljivanju datuma za Srbiju jednostavno da prolongiraju, u smislu da će je doneti kada se za to stvore uslovi… Postoji mogućnost da se odlaganje ograniči vremenskim rokom, do nekog od sledećih sastanaka. Taj scenario bi važio ako bi lideri EU bili delimično zadovoljni. U tom slučaju, na primer, može se zaključiti da će pregovori početi u oktobru ili krajem godine… Najpovoljniji scenario je da nam daju zeleno svetlo bez zadrške“, kaže se u “Novostima“.

Koji će scenario do ova tri na kraju biti i primenjen nije ostalo dugo da se čeka. Posle 27. juna, kada svoju odluku donosi najvažnija Nemačka, 28. juna će se znati i zvaničan stav EU o tome da li će se Srbiji dodeliti datum za početak pristupnih pregovora sa EU ili neće dati.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *