ТРИ СЦЕНАРИЈА напада на Русију

TRI SCENARIJA napada na Rusiju

10 februara 2018

Upotreba savremenog oružja, prvenstveno visoko preciznog oružja, i akcije diverzantskih grupa mogle bi biti najverovatniji scenario mogućeg vojnog sukoba sa Rusijom, dok je upotreba oružja za masovno uništenje malo verovatna, navodi se u naučno-metodološkom radu koji je objavilo Ministarstvo za vanredne situacije Rusije.

Ranije je saopšteno da Ministarstvo, uzimajući u obzir savremene poglede na vođenje rata, predlaže da se odustane od prakse masovne evakuacije stanovništva u ratu.

Spasioci smatraju da evakuaciju treba sprovesti samo iz opasnih zona uticaja sekundarnih štetnih faktora –  radioaktivnog i hemijskog zagađenja, katastrofalnih poplava, požara i tako dalje.

U savremenom ratu, glavni objekti uticaja biće kontrolni punktovi, informacioni centri, kritički važni objekti, kao i objekti za životnu podršku stanovništvu, smatraju spasioci.

„Predviđanje situacije vrši se prema najverovatnijem scenariju vojnog sukoba sa upotrebom konvencionalnih savremenih sredstava uništavanja i dejstava diverzionih i izviđačkih jedinica“, navodi se u odeljku „Moguće razmere i priroda posledica nakon napada neprijatelja“ naučno-metodološkog rada Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

Prema proceni stručnjaka Ministarstva, najverovatnije opasnosti za stanovništvo možda nisu štetni faktori nuklearnog oružja (vazdušni udarni talas i radioaktivno zagađivanje), već posledice tehnogenih havarija koje se javljaju prilikom lokalizovanog uništavanja visoko preciznim oružjem potencijalno opasnih i kritički važnih objekata.

Ovo se, pre svega, odnosi na hemijsko i radioaktivno zagađenje, kao i na požare i katastrofalne poplave.

Osim toga, autori istraživanja smatraju da je upotreba oružja za masovno uništenje, uključujući i nuklearno oružje, u sukobu sa Rusijom malo verovatna.

„Prilikom predviđanja situacije kao polazne tačke, uzima se da potencijalni neprijatelj ne nanosi ciljane napade za uništavanje civilnog stanovništva Rusije“, ističe se u dokumentu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Barakuda says:

  A koje to zemlje bi napale Rusiju ? A kome se to ratuje i kao da Rusija neće odgovoriti na napad i to svim sredstvima, tako da bi neke zemlje mogle jednostavno nestati sa karte !

 2. M says:

  To nisu nikakvi stručnjaci!Zašto bi Rusija sebi dozvolila konvencionalno ili A-ratovanje na svojoj teritoriji?!?Kad može izbaciti svoje A-udare po bilo kom napadaču sve dok se dotični ne usere toliko da se više ne može ni obrisati!Pa kad to bude svima jasno,nitko se neće usuditi ni kamen baciti na Rusiju,osim ako ne želi i sam smrt sebi i svojim naredbodavacima i saveznicima!Isto vrijedi i za USA!Ratovati će se po ostalim zemljama,uglavnom ne-atomskim!Kako nikom ne pada na pamet da napadne teritorij USA,a planiraju napad na Rusiju?!?!?Nisu normalni!!!

 3. Kulak says:

  Ma mogu oni Rusiji i Rusima staviti soli na rep.

 4. Hruscov says:

  Da li vam je poznato u Srbiji sta je unisteno tokom bombardovanja i kakve su ekoloske katastrofe nakon toga izazvane i koje ce generacijama sejati smrt i svi cute.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *