ТРИ СЦЕНАРИЈА за западни Балкан – 2,5 позитивна за Србију

TRI SCENARIJA za zapadni Balkan – 2,5 pozitivna za Srbiju

18 jula 2017

Naučni saradnik Instituta društvenih nauka Neven Cvetićanin, rekao je da je samit lidera zapadnog Balkana u Trstu pokušaj Evrope da ostane aktivna u regionu i ostvari benefite za građane koji su se umorili od priče o Evropskoj uniji i predviđa tri scenarija kada su evrointegracije u pitanju, a dva i po su, kako je rekao, pozitivna po Srbiju.

Cvetićanin je u Novom danu govorio o ta tri scenarija za rasplet situacije na zapadnom Balkanu.

Prvi je da sve zemlje regiona uđu u Evropsku uniju, što je prema njegovim rečima veoma neizvesno jer EU ima svoje probleme.

Drugi scenario je da se balkanske države integrišu u svojevrsnu balkansku uniju koja će biti u privilegovanom partnerstvu i odnosu sa Evropskom unijom, ali neće biti njene eksplicitne članice.

Prema trećem scenariju, Balkan će postati područje na kojem će velike sile da razmenjuju i bore se za svoje interese.

„Moguće je da se nađe ravnoteža snaga u regionu, da Nemačka, Evropska unija, SAD, Rusija i Turska pregovaraju i dogovore se kako da drže Balkan mirnim. Druga mogućnost je da se ne dogovore, već da se Balkan koristi kao moneta za potkusurivanje i da se region destabilizuje“, objašnjava Cvetićanin.Cvetićanin u ovom scenariju vidi dve mogućnosti u koje ovakva situacija može da se razvije.

On je istakao da je za Srbiju najbolji bilo koji scenario koji ne destabilizuje situaciju „da ovo malo mira što smo nakupili možemo da zadržimo“.

Cvetićanin je istakao da građani nisu videli benefite evropskih integracija, što proces Berlin plus pokušava da ispravi i evrointegracije približi građanima u ekonomskom smislu kroz bolje puteve, škole i zdravstvo.

(N1)

KOMENTARIJedan komentar

  1. micky says:

    Ovu budalastinu ne citati. Za maloumnike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *