Tri slatka slova: HDZ

Tri slatka slova: HDZ

18 jula 2013

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Osam riječi: nema zastare teških ubojstava počinjenih iz političkih pobuda. Zaista, nije teško za shvatiti. HNS i javnost trebali bi pristati na izmjene Ustava u kojima bi ova rečenica principijelno označila dodanu društvenu vrijednost, i najesen bi dvoterećinska većina u Saboru trebala izglasati takvo rješenje.Tako smatra šef vladajućeg SDP-a i Vlade Zoran Milanović. No, kako vidimo zadnjih dana, moglo bi se dogoditi da ovih osam riječi dobije podršku krive stranke, umjesto strateškog partnera HNS-a – HDZ-a.

Trebaju li Milanoviću ta tri slatka slova – HDZ, za osam riječi, veliko je pitanje.

Narodnjaci ne odustaju od svog stava da Ustav ne treba ad hoc i često mijenjati, ne samo jer upravo tako misle i u EU odakle Vesna Pusić sluša prigovore o Milanovićevu »neposluhu« već i zato jer takva čvrsta pozicija HNS-ovaca, kako oni misle, jača poziciju te stranke u očima javnosti i pomaže glavnom ostvarenju cilja HNS-a, vraćanja rejtinga stranke na najmanje sedam–osam posto.

Kako se sada čini, SDP će za izmjene Ustava dobiti podršku HDZ-a, i šef Vlade moguće će matematički na kraju bez problema ostvariti svoj naum da sporenja oko »lex Perković« na kraju zapečati izmjenama Ustava, no pitanje je hoće li mu takav »pakt« s HDZ-om i Tomislavom Karamarkom, baš na temi obavještajnih službi, značiti pobjedu ili možda ipak u parcepciji javnosti suprotno, veliki minus i osjećaj trulog kompromiterstva radi dnevnopolitičke pobjede nad vlastitim partnerom, HNS-om.

Pitanje je i koliko se građanima uopće sviđa činjenica da Milanović pošto-poto nameće izmjene Ustava, nikako ne odustaje i traži bilo koji način samo zato – jer može. Cijela stvar zakuhala se jer je ispalo kao da ova vlast ne želi izručiti Josipa Perkovića Njemačkoj, pa je ispalo čak i kao da ga Milanović štiti, za što sigurno nema nikakvog osobnog razloga i što sigurno nije točno.Na istome se našao i HDZ, naravno. Karamarko je otvoreno najavio da će mnoge maske pasti i da oni jedva čekaju gledati taj film. Praktički, šef oporbe dozvolio si je da najavi lustraciju u nečije tuđe ime.

Oko svega je za vladajući SDP bilo i niz proceduralnih problema, da bi se na kraju cijela stvar pokušala spasiti tako da se omotala u plašt principijelnog nezastarjevanja teških zločina iz političkih pobuda, što svatko normalan mora podržati. Ali, Milanović i Karamarko zajedno na istoj stvari?! I to baš ovoj?! Ne, ne zvuči dobro, nikako.

A stvar se može i obrnuto gledati: ni za Karamarka i HDZ, koji za glavni jesenji plan ima zadatak rušenje ove vlasti i traženje prijevremenih izbora, možda nije najpametnije baš sada podržavati Zorana Milanovića. Jedan i drugi igraju se vatrom i time bi mogli izgubiti dio svoje vjerodostojnosti. Na kraju ispada je u cijeloj ovoj priči jedini praktičan i mudar prijedlog, kad je već riječ o izmjenama Ustava, dala bivša premijerka Jadranka Kosor koja je predložila da se u Ustav unese skraćenje ljetne pauze u radu Sabora, sa dva na mjesec dana.

Time si mudro priskrbljuje simpatije građana ogorčenih zastupničkim neradom i bahatošću, ali i, ako ćemo pravo, implicite i ona daje podršku Milanoviću da uopće mijenja Ustav.

Mogla bi, zajedno sa svojim tročlanim klubom zastupnika kojega čini sa bracom i sekom Kerum, biti uz SDSS važna podrška Milanoviću u ovoj inicijativi. Ako ćemo se našaliti, možda čak i uđe u SDP, još prije Damira Kajina…

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *