Три „суперносача“ заједно после десет година

Tri „supernosača“ zajedno posle deset godina

13 novembra 2017

Nosači aviona „Ronald Regan“, „Teodor Ruzvelt“ i „Nimic“, zajedno sa pratećom flotom, učestvuju u četvorodnevnim vojnim vežbama u zapadnom Pacifiku, a to je i prvi put posle više od decenije da tri grdosije plove zajedno u formaciji.

U saradnji sa američkom flotom u vojnim vežbama učestvuju i južnokorejski i japanski vojni brodovi.

– Koordiniranje nekoliko udarnih grupa predvođenih nosačima aviona je veoma komplikovano, a vežba u zapadnom Pacifiku je dokaz posvećenosti SAD bezbednosti i stabilnosti regiona – rekao je admiral Skot Svift, komandant američke Pacifičke flote.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da tri džinovska nosača aviona zajedno plove u formaciji prvi put od početka 2007. godine, kada su učestvovali u vojnoj vežbi „Valiant Shield“ kod obale Guama.

Tri nosača aviona, svaki sa istisninom većom od 100.000 tona, takođe se klasifikuju kao „supernosači“, a zajedno nose više od 200 borbenih aviona.

Američka mornarica u službi trenutno ima 11 nosača aviona i još dva u fazi gradnje.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    U suvremenom ratu nije naročita čast ni sreća biti čak i admiral na nosaču aviona,niti općenito biti na brodu!Osim ako nisu uznapredovali elektronske ometače,lasere itd.,a ni to ne pomaže protiv npr.podmorskog A-torpeda(explozije)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *