ТРИ ЗЕМЉЕ РАЗБИЈАЈУ ЕУ

TRI ZEMLJE RAZBIJAJU EU

4 aprila 2021

Premijeri Mađarske i Poljske i bivši ministar unutrašnjih poslova Italije inicirali su formiranje političkog udruženja u cilju „evropskog preporoda“. Eksperti navode da je ta ideja ostvariva samo ako se druge evropske zemlje uključe, ali i da postoji opasnost da će SAD agresivnim ponašanjem sabotirati inicijativu, posebno zbog potčinjenosti Poljske Americi.Mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Mateuš Moravjecki i bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova, lider stranke „Liga“ Mateo Salvini dogovorili su se na sastanku u Budimpešti da rade na formiranju panevropskog desničarskog političkog udruženja. Prema rečima Salvinija, cilj inicijative je „stvaranje osnove za alternativu levim snagama, koje dovode u pitanje temelje na kojima je formirana Evropska unija.“ Mađarski premijer je podržao ideju Salvinija, a premijer Poljske je istakao da mu se dopada ideja o „evropskom preporodu“.

Nezadovoljstvo politikom Evropske unije prelilo čašu

Profesor na Ruskom državnom humanitarnom Univerzitetu (RGGU) Vadim Truhačev kaže da je razumljivo zašto se formira savez Poljske, Mađarske i Italije. On pojašnjava da su ovo konzervativne zemlje, a trenutne takozvane napredne evropske vrednosti se ne dopadaju značajnom delu stanovništva, pa čak ni političkoj eliti ovih zemalja.

„Pored toga, ne govorimo o najbogatijim zemljama, čak se ni Italija ne može tako okarakterisati, a kamoli Poljska i Mađarska. Nezadovoljstvo politikom Evropske unije je prelilo čašu kod trojice političara i na ovoj osnovi oni, naravno, pokušavaju da formiraju svoju uniju. Druga stvar je što su Orban, Kačinjski (vođa partije „Pravo i pravda“) i Salvini veoma različiti političari. Teško da se Orban može smatrati evroskeptikom. Za razliku od Poljske, u Mađarskoj zastave Evropske unije nisu demonstrativno uklonjene sa administrativnih zgrada“, kaže Truhačev.

Kada je reč o poljskoj partiji „Pravo i pravda“ i italijanskoj „Liga“, ekspert navodi da one imaju previše različite stavove prema Rusiji. On podseća da je Salvini više puta govorio o prijateljstvu sa Rusijom, dok je za Kačinjskog Rusija egzistencijalni neprijatelj.

„Orban je s vremena na vreme menjao svoj odnos prema Rusiji, ali možemo reći da je on neutralan. Prema tome, ako se ova unija formira, ona će biti krhka, a povodom niza temeljnih pitanja, posebno odnosa sa Rusijom, postojaće potpuno različita gledišta“, ističe Truhačev.

Vadim Truhačev dodaje da je moguće da se ovoj koaliciji pridruže stranke koje su članovi frakcije Evropskog parlamenta „Identičnost i demokratija“, čiji su deo italijanska „Liga“ i poljska partija „Pravo i pravda“.

Evropska unija se udaljila od tradicionalnih vrednosti

Urednik časopisa „Poljska misao“ Adam Smeh smatra da je formiranje saveza tri zemlje više deklaracija nego nešto što ima praktičnu primenu, budući da u kontekstu čitave EU, mišljenje svih ostalih zemalja će uvek nadmašiti argumente ove tri države.

„Ova ideološka deklaracija se, naravno, sastoji od mnogih aspekata i nosi veliko emocionalno opterećenje. Bez obzira na to šta trenutno mislimo o samoj Evropskoj uniji, ako govorimo o vrednostima koje leže u njenoj osnovi, njenoj ideji o ujedinjenju Evrope, znamo da su osnivači Unije imali na umu takozvane tradicionalne evropske vrednosti čije su osnove, pre svega, hrišćanske tradicije, individualna sloboda, značaj porodice kao temelja društvenih organizacija. Trenutno se Evropska unija ideološki veoma udaljila od ovih evropskih tradicija“, naglašava Smeh.Po njegovom mišljenju, značaj dogovora tri strane na sastanku u Budimpešti postaće primetan samo ako one uspeju da, kao u slučaju gospodina Salvinija, privuku unutrašnje političke snage u drugim evropskim zemljama. Međutim, može se ispostaviti da će mišljenje koje dominira u drugim zemljama Evropske unije biti jače od stavova ove trojke, kaže Smeh.

„Pored toga, položaj EU nakon što je Bajden postao predsednik Sjedinjenih Država, nažalost, definitivno se pogoršao ako se EU doživljava kao nezavisni subjekat, sa nezavisnom ili barem autonomnom politikom prema Rusiji ili Kini, i generalno prema Istoku. Kao rezultat nedavnih izjava i akcija američke strane, svedoci smo porasta tenzija u istočnom pravcu. Stoga, postoji šansa da će agresivno ponašanje SAD sabotirati ovu inicijativu“, smatra ekspert.

Adam Smeh ističe da od tri učesnika sastanka u Mađarskoj, Poljska je najslabija karika jer se ona u političkom smislu ropski ponaša prema Sjedinjenim Državama kao prema garantu bezbednosti, a istovremeno SAD nameću Evropskoj uniji agresivnu politiku prema Istoku, Rusiji i Kini.

„Ovde postoji očigledna protivrečnost. Na kraju, kao što ni Poljska nije u stanju da se reši svoje svestrane rusofobije i bezgranične vere u moć Sjedinjenih Država, tako ni Evropa ne može da izbegne potčinjenost Sjedinjenim Državama. A ovo što se sada događa samo pojačava tu potčinjenost“, zaključio je Smeh.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. 1389 says:

  Razpala se da bog da. Prokleta Evropska Unija i dupli standardi...

  • Si Ju Leter Aligeder says:

   Ali zaista hoće se raspasti, zapisano je u Svetom Pismu da je tako. Na posletku je to poslednje carstvo ljudsko - mešavina slabog i jakog i kada svi budu govorili "Mir, mir je" pašće kamen sa nebesa i poravnati sva ta carstva da bi uspostavilo svoje večno i pravedno carstvo u kome će svako od nas prethodno po sudu Božijem primiti platu po delima našim i neće se gledati ko je ko.

   • Velika Metla says:

    Ovo šta si napisao su trebale verske vođe, ondašnji fariseji, da govore svojim narodima.Ali naravno nisu, zato je i ovo zlo između naroda. No, doći će i tome kraj mnogo brže nego mislimo. Dolazak Božjeg Kraljevstva nijedna sila ne može zaustaviti.

 2. Čist je ko Suza says:

  Pa neko mora prvi da povuče nogu, a mi srbi smo već davno dobili nogu u zadnjicu i samim tim što smo šutnuti iz zajednice učestvujemo u samom rasturanju Evropske zadnjice. Sve što veštački stvoreno prirodno je da se rasturi jer u tome nije bilo ljubavi Božije, a interes je bio "kuj koga z-"

 3. petrovgrad says:

  Ko odje u kandže EU teško se može izvući. Ja im želim uspeh, ali ne ide to tako lako i jednostavno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *