Tribunal opomenuo Tomu Filu, jer je rekao da “demonizuje Srbe“

Tribunal opomenuo Tomu Filu, jer je rekao da “demonizuje Srbe“

10 jula 2013

Toma Fila - youtubeAdvokat Toma Fila potvrdio je za “Danas “da mu je disciplinska komisija Haškog tribunala izrekla opomenu zbog izjave da je ovaj sud demonizovao Srbe. Medijima je iz Tribunala dostavljena odluka komisije Tribunala na 56 strana, čiji članovi su trojica sudija i dvojica advokata, i gde se detaljno obrazlaže i navode pravila advokatskih komora i kodeksa u međunarodnom krivičnom pravu.

U tom dokumentu pominje se i mogući sukob interesa koji Fila ima kao savetnik srpske vlade. Kao što je poznato, on je 2008. imenovan za savetnika ministra unutrašnjih poslova, a od prošle godine i premijera Ivice Dačića.

Fila je u novembru prošle godine, u intervjuu za RTV Republike Srpske i Glas Rusije, povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, naveo da je satanizaciji Srbije u svetskoj javnosti doprineo i Haški tribunal. On je rekao i da će haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić bez dileme biti osuđeni na doživotne robije, jer je tako ranije isplanirano.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *