Тријумф приче о „Господину Р“

Trijumf priče o „Gospodinu R“

14 novembra 2018

UOČI spuštanja zavese na 23. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu, stručni žiri, kojem je predsedavala rediteljka Lenka Udovički, jednoglasno je odlučio: najbolja predstava 23. regionalne smotre teatara je ostvarenje „Zašto je poludeo gospodin R?“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Boba Jelčića. Prestižnu nagradu za najbolje ostvarenje u celini, kao i tokom svih prethodnih godina, dodeliće Kompanija „Novosti“ kao medijski pokrovitelj festivala.

– Napravljena je odlična selekcija predstava, festival je ispunio misiju povezivanja ideja u regionu. Videli smo sedam jakih autorskih rukopisa koji daju svoj okvir stvarnosti – naglasila je predsednica žirija Lenka Udovički.

Pomenuto ostvarenje JDP ponelo je još „Ardaliona“: za najbolju režiju nagrađen je Bobo Jelčić, a Boris Isaković ostvario je najbolju mušku ulogu tumačeći lik Gospodina R. u ovom komadu.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Milica Grujičić u ulozi verenice, u predstavi „Krvave svadbe“ nastaloj u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Grad teatra Budva. Najbolju epizodnu ulogu ostvarila je Ana Marija Veselčić u ulozi Bjanke, u komadu „Kroćenje goropadnice“ Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, dok je priznanje za najboljeg mladog glumca pripalo Joakimu Tasiću za tumačenje lika Simeona Njegovana, u predstavi „Kad bi Sombor bio Holivud“ Narodnog pozorišta Sombor. Najbolja scenografija delo je Jasmine Holbus u predstavi „Pet života pretužnog Milutina“ Ateljea 212 iz Beograda. „Ardalion“ za najbolju kostimografiju dodeljuje se Tatjani Radišić za predstavu „Kad bi Sombor bio Holivud“.

SPECIJALNA PRIZNANJA

SPECIJALNI „Ardalion“ dodeljuje se ravnopravno kompozitorki Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi „Kad bi Sombor bio Holivud“ i glumačkom ansamblu Ateljea 212 za ostvarenje „Pet života pretužnog Milutina“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *