Trijumf Zorana Milanovića! Izgubio sve, al’ Špičkovinu ne

Trijumf Zorana Milanovića! Izgubio sve, al’ Špičkovinu ne

20 maja 2013

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

Ako ništa drugo, SDP je barem pobijedio u Špičkovini.

Uoči lokalnih izbora Zoran Milanović govorio je kako ovo nisu njegovi izbori, ali on je bio taj koji ih je izgubio. Izgubio je Istru i Pulu gdje se zavadio s IDS-om, izgubio je Zagreb i Dubrovnik gdje je oktroirao kandidate,  ugrozio je Vukovar zbog ćirilice,  izgubio je svugdje gdje se umiješao sa svojim nametnutim kandidatima, sa svojim predizbornim kombinacijama, sa svojim osvetničkim razvrgavanjem koalicija.

A onda je pobjegao. U noći u kojoj je doživio izborni neuspjeh, negdje čak i potop, SDP je ostao bez svog predsjednika. Mnogi stranački dužnosnici komentirali su sve lošije rezultate SDP-a i njegovih kandidata, ali Milanović nije imao hrabrosti stati pred novinare. Nije imao hrabrosti objasniti što se dogodilo na lokalnim izborima na kojima je HDZ opet osvojio više od polovine županija, a Milan Bandić uvjerljivo – uvjerljivije nego prije četiri godine – osvojio Zagreb.

Kao da se sve to Milanovića nije ticalo. Kao da to nije njegova stranka i njegovi kandidati. Kao da ovi izbori nisu u velikoj mjeri bili referendum o njegovoj Vladi. Kao što je upozorio i Slavko Linić, čovjek koji je u izbornoj noći zvučao kao predsjednik SDP-a. Da je Vlada kažnjena zbog toga što nije provodila reforme.

I tako, Milanović je nakon europskih izgubio i lokalne izbore. Ulazak kandidata u drugi krug u Splitu, kao i uobičajeni trijumf u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, mršava su kompenzacija za teške političke poraze tamo gdje se oni broje.

Prvenstveno u Zagrebu.

SDP, nažalost, nije stigao predložiti nekog trećeg kandidata koji bi mogao svladati Bandića, pa je Rajko Ostojić prošao gore nego to se to očekivalo od Davora Bernardića. A Milan Bandić, čovjek kojeg je Milanović nevoljko podržavao 2009. a pretvorio u pravog pobjednika 2013. godine, pokazao se kao glavna zvijezda ovih izbora.

Sjajna kampanja, populistička lista, povratak iz mrtvih, zloupotreba gradonačelničke dužnosti, pretvorilo je Bandića ne samo u zagrebačkog Putina – po barem po dugovječnosti – nego u potencijalnog hrvatskog Berlusconija. Populista bez supstance, emotivca bez kriterija, političara s kaznenim prijavama i sklonosti koruptivnom klijentelizmu, koji je u pobjedničkom govoru uoči drugog kruga opet najavio izlazak na nacionalnu političku scenu.

Za to vrijeme, njegov splitski antipod Željko Kerum pretvorio se u najvećeg luzera. Ali barem je, uz psovke i uvrede, ostao vjeran sebi kao harlekinskoj verziji Milana Bandića. Kerum je otišao sa scene, a Split s Maybacha spao na „starog dizelaša“, Ivu Baldasara koji s Vjekoslavom Ivaniševićem ulazi u drugi krug.

S neizvjesnim izgledima za pobjedu, s obzirom da će Kerumovi glasovi vjerojatno otići desnom kandidatu.

HDZ bi tako dobio priliku ponovno osvojiti Split, nakon što su preko Bandića sada osvojili Zagreb, zajedno s još desetinama županija i gradova, u kojima su čak pobijedili u prvom krugu. Tomislav Karamarko drugi puta u nešto više od mjesec dana slavio je pobjedu u izbornom stožeru, iako on doista – za razliku od Milanovića – nije baš imao previše veze s tim izborima.

HDZ je prošao dobro unatoč Karamarku, baš kao što je SDP izgubio upravo zahvaljujući Milanoviću.

Svejedno, političko klatno i dalje se odbija između dviju najvećih stranaka. Nezavisne liste, s izuzetkom Bandićeve, propustile su priliku da se afirmiraju na lokalnoj razini, kao što su manje stranke doživjele neuspjeh. Laburisti već drugi u mjesec dana. Stranka koja u anketama figurira kao treća stranka po snazi nije prošla ni u zagrebačku Gradsku skupštinu, a nije ostvarila ni jedan zapaženiji rezultat u drugim sredinama.

U trenutku kad je HDZ u postupku oporavka, a SDP u trendu propadanja, nitko se nije uspio profilirati kao treća snaga. Osim ako Bandić ne ostvari svoje prijetnje o izlasku na parlamentarne izbore, prijetnje koje je već jednom pokušao i neslavno propao.

A što je o svemu tome mislio Zoran Milanović? Gdje je on nestao? Kamo je pobjegao iz izbornog stožera? Što je ocijenio važnijim od komentiranja „izbora za Miss Teksasa“ na kojima je on propustio priliku nametnuti se kao „Miss fotogeničnosti“?

Otišao je brusiti sablje za sječu gubitničkih glava.

On možda misli da ovo nisu bili njegovi izbori, ali će osveta biti njegova.

(24sata.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *