Trilaterala u Beogradu ne ruši Putina

Trilaterala u Beogradu ne ruši Putina

1 novembra 2014

Vladimir_Putin_April_2013_interview_to_the_German_ARD-003Diskretno pripremljeno zasedanje Trilateralne komisije, iza zatvorenih vrata u Beogradu, nije „nikakva zavera protiv ruskog predsednika Vladimira Putina“.

To je za subotne izdanje „Večernjih novosti“ rekao Jovan Kovačić, predsednik srpskog ogranka Trilateralne komisije.

Skup u Beogradu zakazan je pre dve godine, a „i istaknuti Rusi“ su u Trilaterali već 15 godina, rekao je on.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Jovanović rekao je za list da sastanak u Beogradu samo „optički“ može da izgleda kao „pandan Putinovoj poseti“, ali je taj skup „prethodnica daljeg približavanja Srbije evro-atlantskim strukturama“.

„Sastank u Beogradu je dar Srbiji i poruka da se s njom računa kao integralnim delom Zapada, dakle da (ona) ne može ostati politički neutralna“, rekao je Jovanović.

Jovanović je za „Večernje novosti“ objasnio da u Trilateralnoj komisiji „nisu operativni političari“, i da oni „razmišljaju dogoročno i svoje zaključke i preporuke dostavljaju svojim vladama“.

Učesnici, medju kojima i nekoliko lidera iz regiona raspravljaće na svom skupu u Beogradu i o Zapadnom Balkanu i Srbiji na putu ka EU, a zvanični deo skupa u subotu 1. novembra otvoriće premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je ove nedelje za agenciju Beta Jovan Kovačić, predsednik srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije.

Od lidera regiona dolazak su potvrdili predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Crne Gore Milo Đukanović, a očekuje se i predstavnik Federacije BiH, rekao je Kovačić.

Pored Vučića na sastanku bi iz Srbije trebalo da učestvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na otvaranju će govoriti i predsednik evropske Trilaterale Žan-Klod Triše, bivši predsednik Evropske centralne banke.

Učešće na skupu u Beogradu su potvrdili i predsednik banke Goldman Saks Piter Saderland, član Senata parlamenta Italije Mario Monti, savetnik Goldman Saksa i bivši češki ministar Vladimir Dluhi, poslanik Bundestaga Mihael Fuks, guverner Nacionalne banke Belgije Luk Koen.

Na sastanku zatvorenom za javnost u jednom beogradskom hotelu do nedelje, 2. novembra, u šest panela će se razgovarati o Zapadnom Balkanu, tekućim problemima, vizijama za budućnost, energetici, Srbiji na putu ka EU, Ukrajini.

Trilateralna komisija, ustanovljena 1973. sa ciljem da podstakne dijalog izmedju Evrope, SAD i Azije, ima 175 članova, a u Srpskoj grupi koja postoji od 2013. godine su i Tahir Hasanović, Marko Blagojević, Jelisaveta Karadjordjević, Darko Tanasković, Milica Čubrilo, Miodrag Stojković – pišu „Večernje novosti“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Robert Lucas says:

  Objasnite zasto su nam onda uzeli Kosovo i opstruisu Republiku Srpsku. Zasto pomazu sve one koji su bili na strani nacista. U čemu je stvar? Da okrenemo ledja Rusiji, jedinoj zemlji koja se otvoreno zalaze za pravdu za Srbe, da bi se dodvorili EU. Neka se EU odrekne Amerike, mi ćemo se lako prilagoditi takvoj Evropi. Cak i Njemackoj, jer ona treba rusko prijateljstvo i ruske resurse. Samo odjebite SAD i sve ce biti u redu.

 2. hm says:

  govna , ubice , satanisti , pljačkaši oni najgori legalni

 3. Za Srbiju says:

  Jelisaveta Karadjordjević je dama koja vlada Srbijom. Nastavak jugoslovenskog duha Karađorđevića na štetu Srbije. Evroatlanski pristup. Teška gadura.

 4. Vera DJORDJEVIC says:

  A zasto iza zatvorenih vrata????????????????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *