ТРКА У НАОРУЖАЊУ: Путин је демонстрацијом ракета упалио аларме широм света, из Пентагона стиже нуклеарни одговор

ТРКА У НАОРУЖАЊУ: Путин је демонстрацијом ракета упалио аларме широм света, из Пентагона стиже нуклеарни одговор

5 марта 2018

Владимир Путин одржао је у четвртак свој годишњи говор пред Федералном скупштином и новинарима, у којем је врло живописно представио модерну војну силу Русије. Док је говорио, иза њега су на екрану дефиловале најновије ракете и борбени системи за које је рекао да им нема равних у свету.

Председник Русије најавио је да је супер ракета РС-28 „Сармат“, коју је НАТО прозвао „Сатаном 2“, спремна за индустријску производњу. Приказана су и два система која још немају име – интелигентни торпедо и мала нуклеарна ракета неограниченог домета која избегава све системе противваздушне одбране.

На екрану се нашао и хипербрзи ракетни комплекс „Авангард“, специјализован да избегне радаре и сателитски надзор из свемира, као и систем „Бодеж“ који се, како је Путин тек сада открио, већ налази у саставу руске војске, а има за циљ уништавање противничких бродова.

Неколико ракета је представљено и кроз симулацију њиховог кретања, које су на мапи света отпочињале лет из Русије а завршавале у правцу Америке. Бројни западни медији и званичници то су оценили као јасну претњу и упозорење. С друге стране, руска страна је истицала да ипак ни једна ракета није завршила баш на територији САД. За кратко време на интернету је планула расправа светских размера око тога где су пројектили летели.

Иако је Путин подвукао да демонстрација не треба да буде виђена као почетак трке у наоружању – већ да се ради о асиметричном одговору на планове САД да развије антиракетни штит, многи нису били убеђени.

– Да има разума у свету сада би уследила фаза разговора о стратешкој стабилности између САД и Русије, које би следили конкретни договори – написао је премијер Шведске на Твитеру, Карл Билт.

Да је време да се поново отпочне са преговорима о контроли оружја мишљење је и бившег америчког амбаасдора у Русији Мајкла Мекфаула, који је поручио да је Путинова објава позив Доналду Трампу на буђење.

Али, одговор Трампове администрације такође указује да би нова утакмица могла да почне. Иако је Путин нагласио да ће сада Запад морати да слуша шта Русија има да каже, Пентагон је кратко одговорио да није изненађен руским арсеналом, и да су САД спремне да бране своју државу.

Такође, захваљујући повећаном војном буџету, у плану је и обнова нуклеарног арсенала Америке.

Буџет Пентагона убедљиво је највећи у свету и износи 700 милијарди долара, а очекује се да ће наредне године бити и већи, чак 716 милијарди. Уз то је средином фебруара затражено од Конгреса и додатних 6,5 милијарди да би се, како су навели званичници, обуздала Русија у Европи.

Како истичу аналитичари, све ове мере имају за циљ да отпочну трку у наоружању, али поједини сматрају и да Русија неће на то реаговати с обзиром да располаже драстично мањим буџетом. Како је најавио и Путин, одговор Русије биће увек асиметричан.

Ипак, у западним медијима су се гласно чули повици да је Путин управо отпочео утакмицу. „Војс оф Америка“, у тексту под насловом „Нова трка у наоружању“, поставља питање зашто се Путин баш сада одлучио на тај потез. Бројни аналитичари истакли су да то има везе са предстојећим председничким изборима у Русији, који се одржавају 18. марта, а „ВоА“ пише да су саветници председника забринути због апатије гласача, иако има велику популарност у држави.

„Радио слободна Европа“ истиче да ако трка још није почела онда свакако убрзо хоће. Метју Кроениг, професор са Универзитета у Џорџтауну, навео је да су две силе у трци већ целу деценију, без обзира да ли је Вашингтон тога био свестан или не.

KOMENTARI2 коментара

  1. M says:

    Zašto je Putin požurio s naoružanjem Rusije?A i Kina se sprema i uskoro će i ona biti spremna!Zato jer je dernek blizu!Zapadu se žuri,točnije-glavonjama najglavatijim!Konačno su nakon davne propasti,uspijeli od ponora kamene sjekire ponovo doći do superoružja globalnog i selektivnog uništenja,i ponovo se boriti za Globalnu Absolutnu Moć!Al nisu računali na ovoliki odpor!Pogotovo kad iz Pandorine kutije iskoči Pajo Patak!

  2. Dondon says:

    Imaju sadisti najveci budzet, ali i najvece troskove. Pa njima na odrzavanje baza sirom sveta, obuke vojske, odrzavanje sistema svih vidova i rodova pa i okupacije irana i afganistana odlazi 700 milijardi. Tih 16 koje ce dodati ne cini posao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u