Troje poginulih u Lugansku, u Donjecku pogođena škola

Troje poginulih u Lugansku, u Donjecku pogođena škola

3 avgusta 2014

ukraine-says-army-base-attacked-by-russian-led-groupNajmanje troje civila poginulo a još osam je ranjeno tokom proteklih 24 sata u oružanom sukobu i pucanju na Lugansk, saopštile su danas gradske vlasti, dok istovremeno ukrajinski i ruski mediji izveštavaju da su u drugom oblasnom centru na istoku Ukrajine, Donjecku, čitavu noć trajale borbe i da je pogođena jedna škola.

Agencija UNN prenela je saopštenje pres službe Luganska da su u tom gradu poginule tri a ranjene osam osoba i da je hitna pomoć intervenisala 68 puta za 24 sata.

Pod artiljerijskom vatrom bile su teritorije Artjomovskog, Oktobarskog, Lenjinskog i Kamenobrodskog rejona, navodi ukrajinska agencija.

Itar-Tas s prenosi ocenu gradskog antikriznog centra da je situacija kritična.

U međuvremenu, ruske agencije prenele su tvrdnju štaba proruskih snaga samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) da su ukrajinski vojnici opkoljeni u Sverdlovskom rejonu na jugu te oblasti, počeli pregovore sa proruskim snagama kako bi ih pustili iz okruženja na teritoriju koju kontroliše ukrajinska vojska a u zamenu bi uništili vojnu tehniku i predali oružje.

Ta grupa vojnika nalazi se između sela Pančenkovo i Birjukovo s jedne, i ruske granice, s druge strane, navodi RIA Novosti.

„Ostali su bez hrane, vode i goriva, municije imaju samo za puške za par dana borbe. Stupili su s nama u pregovore“, rekao je jedan predstavnik štaba, dodajući da „ustanici nisu pristali na takvu ponudu“ i da traže da im se ostavi netaknuta tehnika.

Ta ruska agencija navodi da je u okruženju nekoliko grupa ukrajinskih vojnika koji su pokušali da zauzmu pozicije uz granicu i „odseku“ LNR i samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR).

UNN izveštava da je u Donjecku noć 2. na 3. jul bila nemirna i da žitelji skoro svih rejona javljaju za snažne eksplozije, razmenu vatre iz automatskog oružja i kretanju vojne tehnike ulicama grada.

Jedna granata pogodila je i delimično srušila školu u Petrovskom rejonu, uništeno je 560 kvadratnih metara krova, izbijeni su prozori i vrata, navodi ukrajinska agencija i dodaje da su uz zgradu potpuno uništene pomoćne prostorije.

UNN navodi saopštenje pres centra Štaba za antiterorističku operaciju po kom ukrajinske snage nisu imale tokom protekle noći gubitaka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *