Тројица командира Слободне сиријске армије прешла на страну владе у Дамаску

Тројица командира Слободне сиријске армије прешла на страну владе у Дамаску

23 јуна 2018

УПРКОС томе што Американци и њихови савезници на Блиском Истоку блокирају и деформишу све процесе, и у Сирији креће оно карактеристично за све ратове – прелажење на страну будућег победника.

Прва велика формација из састава Сиријске свлободне армије прешла је на страну законите владе у Дамаску. И то: у јужној зони деескалације за коју управо почињу борбе.Штавише, вођа те формације објавио је да је спреман да своје јединице укључи у даље борбе на страни сиријске регуларне армије.

Важну улогу у овом `трансферу` одигали су руска војна полиција и руски Центар за мирење сукобљених страна који је саопштио:

„После више контаката са бојовницима Сиријске слободне армије, која делује у јужној зони деескалације, вођа једне њене велике формације која ратује под именом Таџамауа ал-Вијат ал-Умари – Ваџи абу Слес – изјавио је да прелази на страну сиријске владе“.

Сам Слес је додатно је објаснио: Насеља која су под нашом контролом, а то су Дејр-Дама, Аш-Шиијх и део града Џадал, добровољно преводимо под контролу законите власти Сирије. Од данас ћемо се заједно са сиријском армијом борити против Исламске државе и Џебхат ан-Нусре“.

Асадова армија већ је почела да улази у Даму и Аш-Шијах.

Слесовим путем су кренули и командири још две веће јединице Слободне сиријске армије – Абу-Кусајр и Омар ес-Сувејди. Обојица су насеља под својом контролом (у провинцијама Ес-Сувејда и Дараа) без борбе препустили владиним снагама.

Исламска држава и Цебхат ан-Нусра заједно држе 45-50 одсто јужне зоне деескалације.

Договор са њима није могућ, а и оне саме се межусобно тешко могу око било чега договорити. Међутим, није искључено да ће се победницима (владиним снагама) придужити и групација Ахрар аш-Шам која тренутно контролише око 10 одсто „јужне зоне“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Velika Metla says:

    Је ли ово она жестока освета над наци-американцима у опкољеној наци-америчкој бази,коју сте најавили због бомбардовања сиријске војске од стране наци-америке? Е,баш је жестока! Хахахахахаа.......!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u