Тројица командира Слободне сиријске армије прешла на страну владе у Дамаску

Trojica komandira Slobodne sirijske armije prešla na stranu vlade u Damasku

23 juna 2018

UPRKOS tome što Amerikanci i njihovi saveznici na Bliskom Istoku blokiraju i deformišu sve procese, i u Siriji kreće ono karakteristično za sve ratove – prelaženje na stranu budućeg pobednika.

Prva velika formacija iz sastava Sirijske svlobodne armije prešla je na stranu zakonite vlade u Damasku. I to: u južnoj zoni deeskalacije za koju upravo počinju borbe.Štaviše, vođa te formacije objavio je da je spreman da svoje jedinice uključi u dalje borbe na strani sirijske regularne armije.

Važnu ulogu u ovom `transferu` odigali su ruska vojna policija i ruski Centar za mirenje sukobljenih strana koji je saopštio:

„Posle više kontakata sa bojovnicima Sirijske slobodne armije, koja deluje u južnoj zoni deeskalacije, vođa jedne njene velike formacije koja ratuje pod imenom Tadžamaua al-Vijat al-Umari – Vadži abu Sles – izjavio je da prelazi na stranu sirijske vlade“.

Sam Sles je dodatno je objasnio: Naselja koja su pod našom kontrolom, a to su Dejr-Dama, Aš-Šiijh i deo grada Džadal, dobrovoljno prevodimo pod kontrolu zakonite vlasti Sirije. Od danas ćemo se zajedno sa sirijskom armijom boriti protiv Islamske države i Džebhat an-Nusre“.

Asadova armija već je počela da ulazi u Damu i Aš-Šijah.

Slesovim putem su krenuli i komandiri još dve veće jedinice Slobodne sirijske armije – Abu-Kusajr i Omar es-Suvejdi. Obojica su naselja pod svojom kontrolom (u provincijama Es-Suvejda i Daraa) bez borbe prepustili vladinim snagama.

Islamska država i Cebhat an-Nusra zajedno drže 45-50 odsto južne zone deeskalacije.

Dogovor sa njima nije moguć, a i one same se mežusobno teško mogu oko bilo čega dogovoriti. Međutim, nije isključeno da će se pobednicima (vladinim snagama) pridužiti i grupacija Ahrar aš-Šam koja trenutno kontroliše oko 10 odsto „južne zone“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Je li ovo ona žestoka osveta nad naci-amerikancima u opkoljenoj naci-američkoj bazi,koju ste najavili zbog bombardovanja sirijske vojske od strane naci-amerike? E,baš je žestoka! Hahahahahaa.......!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *