Тројици Американаца Нобел за медицину за откривање „биолошког сата“

Тројици Американаца Нобел за медицину за откривање „биолошког сата“

3 октобра 2017

НОБЕЛОВА награда за медицину данас је додељена тројици америчких научника, Џефрију Си Холу (Jeffrey C. Hall), Мајклу Розбаху (Michael Rosbach) и Мајклу Јангу (Michael Young) за радове о биолошком сату људског организма, саопштила је Нобелова фондација.

Они су награђени због „открића молекуларних механизама који регулишу циркадијални ритам (биолошки ритам у људском организму) што омогућава људским бићима да се прилагоде различитим тренуцима дана и ноћи“, саопштила је Фондација.

Циркадијски ритам омогућава регулисање потреба спавања и хране и прилагођавања крвног притиска и телесне температуре.

Научници су успели да „уђу у наш биолошки сат и открију унутрашње функционисање тог сата. Њихово откриће објашњава како биљке, животиње и људска бића прилагођавају свој биолошки ритам у циљу синхронизације са окретањем планете Земље“, додаје се у саопштењу.

Они су посматрајући муве успели да изолују ген који контролише биолошки ритам. Тај ген поседује протеин који се таложи у ћелијама током ноћи и нестане током дана.

Прошлогодишњи добитник Нобелове награде за медицину је Јапанац Јошимори Осуми због открића механизма обнављања ћелија.

Данашњим објављивањем имена добитника Нобелове награде за медицину отворена је сезона доделе ових престижних светских признања. У уторак ће бити саопштено име добитника Нобелове награде за физику.

Ове године сваки лауреат ће из Нобеловог фонда добити девет милиона шведских круна, односно близу милион евра. Износ се дели када је више лауреата у једној дисциплини, као што је то случај са овогодишњом наградом за медицину.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u