Trst je „ničiji grad“

Trst je „ničiji grad“

25 jula 2013

Trst ItalijaTrst nije ni italijanski, ni hrvatski, ni slovenački, to je ničiji grad, tvrde pripadnici pokreta Slobodni Trst koji deluje u Italiji. Pretražujući dokumente, utvrdili su da nikada nije pravno rešena sudbina zone A slobodne teritorije Trsta i da ona nikada i nije prestala da postoji. Naime, pokret Slobodni Trst je otkrio da potpisnici Pariskog mirovnog ugovora nisu pravno regulisali sudbinu Trsta i da je tako ostalo sve do današnjih dana.

Separatistički pokreti u Italiji nisu neka posebna novost, a Slobodni Trst samo je jedan u nizu, nakon Padanije, Južnog Tirola, te niza pokreta koji se bore za nezavinost Sardinije. A sudbina Trsta na kraju je završila na sudu, jer treba da se utvrdi ko je u pravu – istoričari koji smatraju da je sve rešeno ili oni koji žele da ovaj grad pretvore u „ničiju zemlju“. Do presude suda čekaće se još pola godine, a do tada članovi pokreta Slobodni Trst tvrde da stanovnici ovog grada ne smeju da koriste italijanski pasoš.

Onaj stari poklič „Trst je naš“ koji je posle Drugog svetskog rata krajnje zaoštrio odnose u tom delu Evrope, sada se pretvorio u suprotnost – „Trst je ničiji“! Slobodna država Trst postojala je od 1947. do 1954. godine, a tada je Londonskim ugovorom sve presečeno. Zona A pripala je Italiji, a zona B Jugoslaviji, a sada pokret Slobodni Trst negira sve dogovore, pa čak i osimski, koji je regulisao mnoga pitanja između Italije i bivše Jugoslavije. Pokret želi da se sve vrati na staro stanje, i da stanovnici Trsta imaju posebne dokumente, radne knjižice, registarske tablice…

Pokret Slobodni Trst uživa u ovom času veliku popularnost. Mnogi stanovnici grada podržavaju Slobodni Trst, a vraćanje istorije moglo bi da zakomplikuje odnose i Hrvatske i Slovenije. Pre svega se to odnosi na granicu u Istri, koja bi uz sporni Piranski zaliv još više mogla da bude opterećenje za dve države koje su sada članice EU.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *