ТРУЈУ НАС – Ево шта све једемо у саламама!

ТРУЈУ НАС – Ево шта све једемо у саламама!

17 децембра 2015

suhomesnato 4У машински сепарисаном месу (МСМ) налазе се и други делови животиња као што су кости, тетиве и слично.

Када стојимо испред витрине са сухомеснатим производима, обично мислимо да су пилећи бар мало здравији од свињских или говеђих… Ипак, када се мало боље погледа декларација, наилазимо на податке који баш и не иду у прилог том становишту, а то се пре свега односи на ставку „машински сепарисано (откоштано) месо“.

Шта то у ствари значи? Према слову прописа, МСМ је производ добијен одвајањем меса са костију на којима је то месо остало после откоштавања трупа, или са трупа живине, употребом механичких средстава, што има за последицу губитак или модификацију структуре мишићних влакана. О машински сепарисаном месу последњих година воде се озбиљне стручне расправе и то у два правца: први је микробиолошка исправност МСМ, а други могућност да се у МСМ налазе и други делови животиња као што су кости, тетиве и слично, а све то на крају заврши у нашем организму.

О МСМ је за Заштитник потрошача говорио др Мирослав Стојшић, бивши начелник Републичке ветеринарске инспекције, један од највећих противника да се МСМ користи за људску исхрану.

– МСМ садржи велике количине млевених костију, препуних тешких метала, антибиотика, хормона… Код пилића су кости танке, крте, дробљиве, па је од њих тешко прецизно одвојити месо и онда се све дроби, меље са костима, пропушта кроз сита. Проблем је што се штетне супстанце, тешки метали, антибиотици, хормони, највише задржавају управо у костима – упозорио је Стојшић.

Ипак, у последње време живински сухомеснати производи све су популарнији због велике количине протеина и малог постотка масти (до 50 одсто мање него исти тип производа од свињског или говеђег меса).

Генерално, месне прерађевине могу да буду тзв. мокре или суве. Мокре се односе на месо које се натопи, или му се убризгавају со и слана вода. Већина шунки, кобасица и салама прерађена је мокрим поступком. Суви поступак се спроводи усољавањем и додавањем зачина, печењем, или сушењем на ваздуху у дужем периоду. Суво месо укључује пршуту, печеницу и тврде саламе.

САДРЖАЈ ПИЛЕЋИХ САЛАМА:

МАШИНСКИ СЕПАРИСАНО МЕСО

* Шта је МСМ објаснили смо у уводном делу текста.

ВОДА, БИЉНА МАСТ, КУКУРУЗ, СКРОБ

* Да би се добила пуноћа укуса, додаје се биљна маст која се умешава у масу за саламу током производње, уз додатак воде и кукурузног скроба. Кукурузни скроб служи да веже део воде на себе да би салама била визуелно сува.

Е450

* Емулгујућа со, хемијска класа дифосфати и пирофосфати. Они служе да задрже емулзију стабилном. Салама је практично чврста емулзија која садржи воду. Да се вода не би одвојила додају се емулгујуће соли.

Е407а, Е401, Е415

* Згушњивач, обрађена есеуна алга, На-алгинат, ксантан гума. Ови додаци чине да салама буде чврста, да се не ломи приликом сечења.

Е621

* Појачавач ароме На-глутаминат, додатак који је често повезиван са свим зачинима у праху. Он чини да наше чуло укуса осећа дубље и интензивније све ароме.

Е315

* Антиоксиданс изоаскорбинска киселина – синтеза. Неопходан у овим производима, јер спречава настанак опасних нитрозоамина из азотових једињења, којих увек има у месу, пошто се месо конзервира на тај начин.

Е120

* Боја кармин (цоцхинеал). Природна црвена боја животињског порекла, служи да би се појачала боја меса.
Логично је питање зашто да се појачава боја, а то се ради зато што, ако осим меса има воде, скроба, биљне масти, боја меса није интензивна као код чистог меса и зато је произвођачи појачавају.

Е250

* Конзерванс На-нитрит користи се широко у овом типу производа, а главна улога је спречавање раста бактерије Цлостридиум ботулинум која проузрокује ботулизам.

** Садржај пилећих салама за Заштитник потрошача тумачио је др Стеван Благојевић, технички руководилац лабораторије Института за општу и физичку хемију.

И ОВО ЈЕ МОГУЋЕ: Ћурећа салама са 25% ћуретине и чак 20% пилетине

Уколико купите „Јухорову“ саламу која се продаје под називом „ћурећа“, све док не прочитате ситна слова на декларацији нећете знати шта у ствари једете. Јер иако је назив саламе „ћурећа“, без икаквог помињања пилетине, пилећег меса има тек незнатно мање од ћурећег (20% наспрам 25%).

(Информер)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u