ТРУЈУ НАС – Ево шта све једемо у саламама!

TRUJU NAS – Evo šta sve jedemo u salamama!

17 decembra 2015

suhomesnato 4U mašinski separisanom mesu (MSM) nalaze se i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično.

Kada stojimo ispred vitrine sa suhomesnatim proizvodima, obično mislimo da su pileći bar malo zdraviji od svinjskih ili goveđih… Ipak, kada se malo bolje pogleda deklaracija, nailazimo na podatke koji baš i ne idu u prilog tom stanovištu, a to se pre svega odnosi na stavku „mašinski separisano (otkoštano) meso“.

Šta to u stvari znači? Prema slovu propisa, MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa, ili sa trupa živine, upotrebom mehaničkih sredstava, što ima za posledicu gubitak ili modifikaciju strukture mišićnih vlakana. O mašinski separisanom mesu poslednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to na kraju završi u našem organizmu.

O MSM je za Zaštitnik potrošača govorio dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije, jedan od najvećih protivnika da se MSM koristi za ljudsku ishranu.

– MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona… Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima – upozorio je Stojšić.

Ipak, u poslednje vreme živinski suhomesnati proizvodi sve su popularniji zbog velike količine proteina i malog postotka masti (do 50 odsto manje nego isti tip proizvoda od svinjskog ili goveđeg mesa).

Generalno, mesne prerađevine mogu da budu tzv. mokre ili suve. Mokre se odnose na meso koje se natopi, ili mu se ubrizgavaju so i slana voda. Većina šunki, kobasica i salama prerađena je mokrim postupkom. Suvi postupak se sprovodi usoljavanjem i dodavanjem začina, pečenjem, ili sušenjem na vazduhu u dužem periodu. Suvo meso uključuje pršutu, pečenicu i tvrde salame.

SADRŽAJ PILEĆIH SALAMA:

MAŠINSKI SEPARISANO MESO

* Šta je MSM objasnili smo u uvodnom delu teksta.

VODA, BILJNA MAST, KUKURUZ, SKROB

* Da bi se dobila punoća ukusa, dodaje se biljna mast koja se umešava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode na sebe da bi salama bila vizuelno suva.

E450

* Emulgujuća so, hemijska klasa difosfati i pirofosfati. Oni služe da zadrže emulziju stabilnom. Salama je praktično čvrsta emulzija koja sadrži vodu. Da se voda ne bi odvojila dodaju se emulgujuće soli.

E407a, E401, E415

* Zgušnjivač, obrađena eseuna alga, Na-alginat, ksantan guma. Ovi dodaci čine da salama bude čvrsta, da se ne lomi prilikom sečenja.

E621

* Pojačavač arome Na-glutaminat, dodatak koji je često povezivan sa svim začinima u prahu. On čini da naše čulo ukusa oseća dublje i intenzivnije sve arome.

E315

* Antioksidans izoaskorbinska kiselina – sinteza. Neophodan u ovim proizvodima, jer sprečava nastanak opasnih nitrozoamina iz azotovih jedinjenja, kojih uvek ima u mesu, pošto se meso konzervira na taj način.

E120

* Boja karmin (cochineal). Prirodna crvena boja životinjskog porekla, služi da bi se pojačala boja mesa.
Logično je pitanje zašto da se pojačava boja, a to se radi zato što, ako osim mesa ima vode, skroba, biljne masti, boja mesa nije intenzivna kao kod čistog mesa i zato je proizvođači pojačavaju.

E250

* Konzervans Na-nitrit koristi se široko u ovom tipu proizvoda, a glavna uloga je sprečavanje rasta bakterije Clostridium botulinum koja prouzrokuje botulizam.

** Sadržaj pilećih salama za Zaštitnik potrošača tumačio je dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju.

I OVO JE MOGUĆE: Ćureća salama sa 25% ćuretine i čak 20% piletine

Ukoliko kupite „Juhorovu“ salamu koja se prodaje pod nazivom „ćureća“, sve dok ne pročitate sitna slova na deklaraciji nećete znati šta u stvari jedete. Jer iako je naziv salame „ćureća“, bez ikakvog pominjanja piletine, pilećeg mesa ima tek neznatno manje od ćurećeg (20% naspram 25%).

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *