ТРУЈУ НАС: У Војводини од 49 узорака соје 45 је ГМО!

TRUJU NAS: U Vojvodini od 49 uzoraka soje 45 je GMO!

4 juna 2015

stop-gmo 56Protiv vlasnika, odnosno korisnika parcela na kojima je utvrđeno prisustvo GM soje podnete su krivične prijave, a sudski postupci su u toku. Kompanija „Monsanto“ u Srbiji isključivo trguje sa konvencionalnim semenom, izjavila je za Sputnjik predstavnica Ministarstva poljoprivrede Vanja Kojić.

Iako je na osnovu Zakona o GMO zabranjen uzgoj i proizvodnja GM hrane, savetnica u Ministarstvu poljoprivrede nadležna za biološku sigurnost bilja Vanja Kojić u razgovoru za Sputnjik precizira da je Fitosanitarna inspekcija u 2014. godini kontrolisala oko 1.600 parcela na kojima se gaji soja. Od 49 uzoraka koji su analizirale nadležne laboratorije, utvrđeno je da je čak 45 genetski modifikovano.

„Najveći broj parcela se nalazi u Mačvanskom, Južno-bačkom i Sremskom okrugu. Pošto je u pitanju ilegalno gajenje GM soje, soja sa parcela na kojima je utvrđeno prisustvo GMO je uništena, odnosno skinuta sa polja u fazi vegetacije. Protiv svih vlasnika ili korisnika parcela podnete su krivične prijave nadležnim sudovima i to ja sada u sudskoj proceduri“, kaže Kojićeva.

Na pitanje da li nadležne inspekcije kontrolišu i useve kompanije „Monsanto“, imajući u vidu da ta kompanija godinama posluje na teritoriji Srbije, Kojićeva kaže:

„Kompanija ‘Monsanto’ ima svoju kancelariju, ali oni na teritoriji Srbije isključivo trguju sa konvencionalnim semenom kukuruza i soje. Pretpostavljam da su i njihove parcele u proceduri uzimanja uzorka i da nikada nismo dobili bilo kakve pozitivne izveštaje da je u pitanju GM soja“.

Inače, jedini pouzdan način detekcije prisustva GMO je laboratorijska analiza, a GMO hrana se ne može prepoznati po bilo kakvim spoljnim obeležjima.

„Po zakonu o GMO mi nemamo propise koji se odnose na obeležavanje proizvoda koji sadrže genetički modifikovane organizme, s obzirom da je po zakonu eksplicitno zabranjeno stavljanje u promet proizvoda koji sadrže GMO. Zbog toga nije u skladu sa zakonom da ambalaža sadrži informacije da li neki proizvod sadrži GMO ili ne“, ističe Kojićeva.

Ona precizira da kada je reč o hrani iz uvoza, kontrolu pre stavljanja u promet vrši Fitosanitarna inspekcija uprave za zaštitu bilja unutar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Vrši se provera svake pošiljke merkantilnog kukuruza, soje, uljane repice, šećerne repe, pirinča, kao i proizvoda koji su dobijeni od ovog bilja.

Govoreći o najavama da Srbija planira da dozvoli promet GMO, kako bi ispunila uslov za prijem u Svetsku trgovinsku organizaciju, Kojićeva tvrdi da Ministarstvo poljoprivrede još uvek ne planira da izmeni Zakon o genetički modifikovanim organizmima.

„Iako u ovom trenutku Vlada i nadležno Ministarstvo nisu pokrenuli zvaničnu proceduru izmene zakona, činjenica je da taj zakon nije usklađen sa zakonodavstvom EU, kao ni sa pravilima Svetske trgovinske organizacije“, objašnjava Kojićeva.

„Srbija ima međunarodne obaveze da izmeni Zakon o GMO koji zabranjuje promet i uzgoj genetički modifikovane hrane za ljudsku i životinjsku upotrebu. Istovremeno, postoji i kolizija zakona na nacionalnom nivou, s obzirom da srpski Zakon o bezbednosti hrane dozvoljava promet GM kultura“, navodi Kojićeva.

Iako je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović najavio izmenu zakona o GMO, Kojićeva tvrdi da to još uvek nije na dnevnom redu.

„Činjenica je da u ovom trenutku nije pokrenuta procedura izmene zakona. Odluku o eventualnom menjanju donosi Vlada Srbije. Zvanične procedure nisu pokrenute, a pomoćnik ministra je verovatno hteo da kaže da ćemo u nekom trenutku ipak morati da izmenimo zakon o GMO“, zaključuje Kojićeva.

(vostok.rs / ISKRA)

KOMENTARI5 komentara

 1. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  MRZI ME DA ČITAM CEO TEKST. NEK MI NEKO OVDE U DVE TRI REČENICE OBJASNI POENTU FABULE RADNJE.........

 2. Miticus says:

  Pricaju o seksu i kako su uhvatili neke na gomilu negde u Vojvodini a u pitanju je teska svaleracija.

 3. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  A ja jadna mislila da pričaju o Genetski Modifikovanoj Rani, i to kako klopamo plastiku u simbiozi sa floroscentoradioaktivnim meduzama....... ......ali, Mitcuse, u pravu si. I to je sex. Vrhunski. Samo se pitam kad će narod SrBski i braća mu po Materini, Madžari, Rumunji, Slovaki i ostala ciganija ukapirati da su JEBENO JEBENA strana, pa da dohvate kuku i motiku i creva malo isprosipaju ovoj izdajničkoj gomili pedera i pedofila na vlasti.

 4. zeljko says:

  Neverovatno je koliko se ucenjuje Srbija od 1991 godine zapad ne prestaje s ucenama prvo su oduzeli teritorij ali ne samo teritorij nego resurse., potom uvode zakon alimentaris da ne mozes u Srbiji kupiti prirodni lek bez nus pojava uvode pametni vucic cepljenje u srbiji od 9-99 godina vakcina koje izazivaju cak rak krvi autoimune bolesti sad ce gmo koji sigurno seju po Srbiji.Srbija cak i po novom ispada od turskog toka koji nece ici kroz srbiju znaci nema tranzita zarade nema nAJ

 5. zeljko says:

  Neverovatno je koliko se ucenjuje Srbija od 1991 godine zapad ne prestaje s ucenama prvo su oduzeli teritorij ali ne samo teritorij nego resurse., potom uvode zakon alimentaris da ne mozes u Srbiji kupiti prirodni lek bez nus pojava uvode pametni vucic cepljenje u srbiji od 9-99 godina vakcina koje izazivaju cak rak krvi autoimune bolesti sad ce gmo koji sigurno seju po Srbiji.Srbija cak i po novom ispada od turskog toka koji nece ici kroz srbiju znaci nema tranzita zarade nema nAJverovatnije dovoljne gazifikacije zemlje sto je za industriju sok udaraca jer nema jeftinije energije.TOTALNO IZGUBLJENA POLITIKA A GRADANI KAO OVCE GLEDAJU STO OVI RADE STO SE NE IZADE NA TRG U BEOGRADU 500 000 LJUDI DA SKINE VLAST NEVEROVATN OJE KOLIKO JE SRBIJA RA\ZBIJENA KAO NACIJA TESKO DA CE SE TU IKAD NISTA MOCI PROMENITI I ZA 40 GODINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *