TRUJU NAS URANIJUMOM – Zašto nijedna vlast od 1999. godine nije napravila topografsku mapu zatrovanosti Srbije uranijumom?

TRUJU NAS URANIJUMOM – Zašto nijedna vlast od 1999. godine nije napravila topografsku mapu zatrovanosti Srbije uranijumom?

14 aprila 2014

Radiation-biohazardNemati volju da se napravi topografska mapa zatrovanosti uranijumom je isto što i znati za opasnost po život a ne upozoriti na nju. To je ravno ubistvu iz nehata. Ovih poslednjih izbora 2014. bili smo svedoci jagme za poslanička mesta, jagme stranaka za vlast, a da nijednoj od njih nije ni na kraj pameti bilo da upozori narod gde i na kojim područjima Srbije vreba smrt ili u nešto “boljem” slučaju karcinom i ko zna koja sve vrsta malignih oboljenja.

Metoda za to utvrđivanje veoma je jednostavna i skoro da i ne košta ništa, a sigurno ne košta niti delić onih para koje su utrošene u predizbornu kampanju stranaka koje su se predstavljale narodu kao spasioci.

Da bi se napravila topografska karta cezijumom zatrovanih regiona potrebno je samo nešto malo dobre volje državnih predstavnika i institucija odnosno Ministarstva zdravlja. Sve što treba da se uradi za tako važan poduhvatje da se izda naredba zdravstvenim ustanovama da skupljaju mlečne zube dece i da označe opštinu odnosno region u kojem dete živi i navede datum rođenja i to bez ličnih podataka – kako bi se sačuvalo pravo na privatnost. Pošto se cezijum taloži u kostima, gde ostaje do kraja života, mlečni zubi su idealan uzorak za ustanovljavanje bezbolno nivoa cezijuma, bez bilo kojih drugih posledica.

Analizom tih mlečnih zubića na sadržinu cezijuma dobili bi tačne podatke o zagađenosti područja u kojem dete živi. Černobiljski oblaci su preleteli preko Srbije i sigurno ostavili nešto svog smrtonosnog radioaktivnog otrova. NATO je bacao tone i tone municije zatrovane otrovnim uranijumom, a da nije ni pokušao da ublaži patnju koju je naneo nedužnom svetu trovanjem životnog prostora. Naravno da za takvu mapu nemaju nikakve zainteresovanosti saveznici zapadne, NATO alijanse, ti koji su nas uranijumom bombardovali. A kako bi i bili zainteresovani kad su svesni da bi neko mogao zatražiti i odštetu!

Da oni prećutkuju svoj počinjeni zločin nekako se može i argumentovati, shvatiti da za to imaju razlog. Ali zašto o tome ćute naši političari, političari stranaka koje su do sada držale vlast u svojim rukama? Zar im nije jasno da znati za smrtonosnu opasnost, a prećutati je, u stvari je saučesništvo u zločinu!

I ovog puta kao i prije više godina, ako ne i decenija, upozoravam javnost na ovaj po život i zdravlje opasan problem. Apelujem na sve političare, a posebno na one iz opozicije, da se ovaj problem tematizuje i da mu se prida prioritetan značaj, jer u našoj lepoj Srbiji niko, ama baš niko, ne može biti siguran da će i sutra biti zdrav. Svakom mora biti jasno da mu je zdravlje poklon koji bi mu mogao biti svakog trenutka oduzet.

(Dušan Nonković, urednik Glasa Dijaspore)

KOMENTARI4 komentara

  1. velimir says:

    ZATO ŠTO SU KORUMPIRANI STRANI AGENTI I SLUGE KOJI ĆE SVE URADITI DA BUDU NA VLASTI I DA SRBA BUDE ŠTO MANJE. IZ DANA U DAN SVE ME JE VIŠE SRAMOTA ŠTO ŽIVIM OVDE GDE VIŠE VOLE AGRESORE I IZDAJNIKE SRBIJE NEGO SRBE KOJI BRANE INTERES SRBIJE POMOĆU REČI. NAŠI POLITIČARI SU SAUČESNICI U UBIJANJU SRBIJE I NJENE DECE SRBIJO STIDI SE

  2. VladimirFR says:

    Zagadjenost srpske teritorije i pravljenje mape...Nije li malo kasno za tako nesto?Ovo dokazuje da smo mi nesposoban i neodgovoran narod, ljudi umiru od posledica radioaktivne prasine i nista se ne desava...To je da se ne bi pravila panika medju stanovnistvom, bolje je cutati...kad nemamo resenje za to. Pogledajte region Fukushime, na Google-Maps mozete videti da je sve zapusteno, nenaseljeno, putevi su urasli u travu i siblje, kuce sa korovom, nigde zive duse... Sada, od tolikih novih poslanika, naci ce se bar jedan koji bi postavio taj problem u Skupstini.Zivi bili, pa videli !!

  3. Pingback: Dali ćeš tek onda postati aktivan kad i sam dodješ na red! Da sam u prilici sve bih ja vas, počev od Nikolića, Vučića i poslanika što ćute poslao na doživotnu robiju | Dobro dosli na Internet prezentaciju srpske dijaspore

  4. Pingback: Posledice NATO bombardovanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *