ТРУЈУ ТУРИСТЕ: Неисправно 40 одсто узорака хране у угоститељству у Црној Гори

TRUJU TURISTE: Neispravno 40 odsto uzoraka hrane u ugostiteljstvu u Crnoj Gori

3 februara 2015

hrana-(2)_620x0 546U ugostiteljskim objektima Crne Gore, u prošloj godini, stopa neispravnih uzoraka hrane, u mikrobiološkom pogledu, kao i neispravnih briseva, u pojedinim opštinama kretala se i do 40 odsto, pokazuju rezultati Zdravstveno-sanitarne inspekcije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.

Na ukupno 1.288 uzoraka hrane i 1.732 brisa, uzetih u prošloj godini, u objektima u kojima se obavlja pripremanje hrane i usluživanje, udeo neispravnih uzoraka varira od opštine do opštine i kreće se i do 40 odsto, preciziraju u Institutu.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka, Višnja Orban, rekla je za Pobjedu da se najveći broj primedbi Zdravstveno-sanitarne inspekcije odnosi na neispunjenost opštih higijenskih zahteva u privremenim objektima, u vreme letnjih meseci, na Crnogorskom primorju, nehigijensko postupanje s hranom, u smislu nepravilnog izlaganja prodaji, neobezbeđivanje adekvatnih rashladnih uređaja i neodržavanje higijene uređaja, prostorija i opreme.

Direktorka Centra za zaštitu potrošača, Olga Nikčević, smatra da je najveći problem u ovoj oblasti nedovoljan broj inspekcijskih kontrola na različitim vrstama kvarljivih proizvoda, sam kvalitet ambalaže i rokovi trajanja proizvoda. Smatra da bi kontrolu trebalo pojačati i obuhvatiti širi spektar proizvoda.

„Što se tiče nivoa bezbednosti hrane, naročito mesa i mlečnih proizvoda, svi smo upoznati sa slučajem vinobrana nađenog u mesu,“ podsetila je Nikčević. Dodaje da još nije poznato kakva je situacija u Crnoj Gori u vezi sa ovim pitanjem, jer je izvršena kontrola samo delimičnog broja objekata.

„Obavešteni smo da je u toku kontrola i preostalih objekata, ali rezultati nam još nisu poznati. Najbitnije je da se kontrola redovno obavlja kao i da se preduzimaju odgovarajuće mere. Što se tiče prethodne kontrole, slučaj je predat javnom tužiocu čije rezultate čekamo. Na svim mlečnim proizvodima je utisnut rok trajanja i potrošači moraju da vode računa o tome“, istakla je Nikčević.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *