Tržni centar na mestu logora

Tržni centar na mestu logora

2 juna 2013

1389.4 Holocaust AKompanija Delta Holding već je dobila sve neophodne dozvole, da na tom mestu, na beogradskoj Autokomandi, izgradi trgovinski centar. Oni tvrde da se radi o manipulaciji žrtvama i kažu da će stratište biti adekvatno obeleženo. Dolazak na mesto gde je njegov otac proveo poslednje dane života devedesetogodišnjem Teodoru Kovaču osvežilo je bolne uspomene, navodi B92.


„Nije bilo snabdevanje hranom, nije bilo snabdevanje ničim, a hranu su im donosile žene i sestre jer su žene bile puštene“, priseća se Teodor Kovač.

Tako je bilo dok zarobljenici zauvek nisu odvedeni iz Topovskih šupa.

„Rekli su joj ne treba da donosiš, ovo je ostavio otac da nosiš kući, ono malo stvari koje su mu ostavile, a oni su prstom pokazali rukom ka Pančevačkom mostu. Zbog toga pretpostavljam da je tamo streljan. Da li je to tako, to niko ne zna. Možda i u Jajincima“, dodaje Kovač.

Zastrašujućih prizora još uvek se seća i Lucija Rajner, koja je na ovom mestu kao petogodišnja devojčica poslednji put videla svog oca.

„Ružna sećanja, Grozno! Ja godinama ovim krajem nisam htela da prođem, a današnji dan mislim da mi je uništen time što sam ušla u zidove ovog logora“, kaže Lucija Rajner.

Prisećanjem surovih uslova u kojima je 1941. godine u Topovskim šupama bilo zarobljeno nekoliko hiljada Jevreja i Roma iz Beograda i Banata, okupljeni građani ističu da je nedopustivo da se na mestu stradanja izgradi trgovinski centar.

„Ako zaboravimo žrtvu naših komšija kad tad doći ćemo na red! A Srbi itekako imaju razloga da poštuju memorijal“, kaže Milenko Nikolić.

Kompanija Delta Holding, obećava da će svako buduće rešenje memorijalnog dela ove lokacije biti urađeno u dogovoru sa predstavnicima jevrejske zajednice:

“Uz puno poštovanje sećanja na nacističke žrtve Delta Holding najoštrije protestuje zbog manipulacije žrtvama nacizma na lokalitetu Topovske šupe, kojom se nastavlja nezapamćena hajka protiv naše kompanije i posebno protiv predsednika Miroslava Miškovića. Istina je da je upravo Delta, poštujući istorijski i ljudski značaj ove lokacije, pokrenula akciju da se Topovske šupe obeleže na dostojan način i to će svakako biti učinjeno pri budućoj gradnji šoping-mola“, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *