ТУЂМАН ЈЕ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ, А МИЛОШЕВИЋ НИЈЕ!

TUĐMAN JE RATNI ZLOČINAC, A MILOŠEVIĆ NIJE!

29 novembra 2017

U jučerašnjoj konačnoj presudi protiv šestorice lidera Herceg-Bosne konstatovano da je udruženi zločinački poduhvat uspostavio Franjo Tuđman sa ciljem pravljenja „velike Hrvatske“.

Hrvatska s nekadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu organizovala je udruženi zločinački poduhvat od 1992. do 1994. godine s ciljem etničkog čišćenja delova BiH i pravljenja „velike Hrvatske“.

Ovo je juče potvrdio Tribunal u Hagu u konačnoj, drugostepenoj presudi šestorici bivših lidera takozvane Herceg-Bosne, koju su danima sa strepnjom iščekivali u Zagrebu. Time je praktično kao jedini agresor na neku drugu državu na prostoru bivše Jugoslavije označena Hrvatska, čime je otvorena mogućnost da Zagreb bude tužen i primoran da plati ogromnu odštetu.

KONAČNA ODLUKA

Ostaje ipak kao velika nepravda i dokaz velike pristrasnosti haškog suda to što je Tuđman na neki način posmrtno osuđen za zločin protiv muslimana, a ne i za mnogo veće etničko čišćenje Srba u zločinačkim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.

– Udruženi zločinački poduhvat uspostavili su Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske, odnosno granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine – navodi se u odluci Tribunala.

Kako je saopšteno, sudsko veće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO (Hrvatsko vijeće odbrane) i Armije BiH bio međunarodni, te da su se vojnici regularne vojske Hrvatske borili zajedno sa pripadnicima HVO.

ZAŠTO ĆUTI SVET?

Sagovornici Srpskog telegrafa ocenjuju da se tek sada vidi koliko je važno što Slobodan Milošević i Srbija nisu označeni kao krivci ni u jednoj dosadašnjoj presudi Tribunala.

Advokat Toma Fila navodi da će sad Hrvati morati da objašnjavaju svoju zločinačku istoriju.

– Potvrđeno je da je Hrvatska jedini agresor u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, dok je Slobodan Milošević izostao iz presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u delovima koji se odnose na zajednički zločinački poduhvat. To drastično menja sliku koju su Hrvati već stvorili – da su Tuđman, Gotovina i ostali heroji – ističe Fila.

(Srpski telegraf)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *