Tuđman je zvanično proglašen ratnim zločincem

Tuđman je zvanično proglašen ratnim zločincem

30 maja 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Haški tribunal za ratne zločine na području bivše Jugoslavije juče je doneo presudu u kojoj je osudio šest hrvatskih lidera iz Bosne i Hercegovine na ukupno 111 godina zatvora za zločine koje su izvršili nad tamošnjim muslimanima i drugim nehrvatskim stanovništvom.

Međutim, ono po čemu se posebno izdvaja ova presuda Haškog suda, to je činjenica da se u njoj konstatuje da je prvi predsednik samostalne Republike Hrvatske Franjo Tuđman – bio ratni zločinac. Sasvim konkretno, u haškoj presudi se kaže da je Tuđman stajao na čelu udruženog zločinačkog poduhvata, odnosno da ga je on osmislio.

U presudi suda se takođe navodi da je cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata bilo etničko čišćenje Herceg-Bosne i njeno pripajanje susednoj državi, da bi se naposletku stvorila Velika Hrvatska. Optužnica ih je teretila za progon na političkoj, verskoj i rasnoj osnovi, ubistva, silovanja, deportacije, nečovečno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i verskih objekata, prinudni rad i protivpravno terorisanje civila, a u presudi je potvđeno da se pritom nije radilo tek o usamljenim incidentima određenih pojedinaca, već upravo o zajedničkom planu kog je osmislio Tuđman, zajedno sa svojim tadašnjim ministrom odbrane Šuškom, kao i načelnikom generalštaba Bobetkom.

Nakon ove presude postavlja se pitanje – ako su nižerangirani izvršioci ovako teških nedela osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, kolika bi tek kazna po mišljenju Haškog tribunala očekivala samog Franju Tuđmana, koji je juče proglašen predvodnikom i idejnim tvorcem tog istog udruženog zločinačkog poduhvata?

Štaviše, opravdano se postavlja pitanje kakve će to imati posledice po status Tuđmanovog lika i dela u savremenoj Republici Hrvatskoj, s obzirom da posle ove haške odluke ispada da sada u Hrvatskoj na stotine glavnih ulica i trgova nose nazive po dokazanom ratnom zločincu koji je osmislio etničko čišćenje i koordinisao razne druge zločine. A takođe, postavlja se pitanje – da li će Evropskoj uniji imalo zasmetati da za mesec dana nova članica Unije postane zemlja u kojoj postoje brojni spomenici čoveku kog je Haški tribunal upravo označio kao idejnog tvorca ratnih zločina i etničkog čišćenja, jer mora se priznati da ni ratni zločini, a ni etničko čišćenje ne pripadaju proklamovanim evropskim vrednostima. A samo u poslednje vreme u Hrvatskoj su svečano podignuta dva takva spomenika – jedan u Splitu sredinom ovog meseca, a drugi spomenik Tuđmanu se svečano otkriva upravo danas u Osijeku, na centralnom gradskom trgu, u organizaciji gradskih vlasti.

Međutim, iako je sud u Hagu u svojoj presudi dao jasnu ocenu i praktički identifikovao celi državni vrh kao udružene ratne zločince, malo je verovatno da će to izazvati bilo kakvu buru u kancelarijama briselske administracije ili bilo kakvu značajniju promenu njihove retorike.

Uostalom, zašto bi se istrčavali sa novim tumačenjem istorijskih događaja, kada im je mudrije sačekati drugostepenu odluku suda za nekoliko godina, a tada će možda svi pomenuti osuđenici biti oslobođeni svake optužbe za razne zločine, s obzirom da je Haški tribunal poznat upravo po takvim nelogičnim presudama. Dovoljno je da se prisetimo kako je nedavno Haški sud prvo osudio hrvatske generale, a zatim ih je u drugostepenom postupku u potpunosti oslobodio svake krivnje.

Pa ipak, sve dok ne bude donesena i drugostepena, pravosnažna odluka, ostaje na snazi aktuelna presuda Haškog tribunala, kojom je prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, zajedno sa drugim viokim saučesnicima – zvanično proglašen za ratnog zločinca.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *