TUĐMAN NEMCIMA: BiH je prevelika, spreman sam da je podelimo

TUĐMAN NEMCIMA: BiH je prevelika, spreman sam da je podelimo

21 septembra 2013

tudjmanPriznavanje bivših jugoslovenskih republika od strane Nemačke i nekih evropskih država moglo bi izazvati rat u BiH i ohrabriti podele te zemlje između Hrvatske i Srbije – upozoravala je CIA 19. decembra 1991. godine Vašington.

CIA je upravo objavila još oko 300 dokumenata iz perioda 1991-1995, koji se najvećim delom odnose na ratove u Hrvatskoj i BiH.

U pomenutom dokumentu od 19. decembra, kao najverovatniji scenario za BiH su „rasprostranjeno nasilje i građanski konflikt“.

„Odluka Nemačke i drugih zemalja Evropske zajednice da priznaju nezavisnost jugoslovenskih republika će verovatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj. Ovo bi moglo izazvati lančanu reakciju nasilja dok lokalne grupe budu nastojale da spreče ili pospeše aneksiju tih područja“, navodi se u toj proceni.

Kao najpozitivniji scenario, odnosno scenario sa najmanje nasilja, u CIA je tada videla šanse da vlast u BiH preuzmu umerene snage koje će kroz pregovore podeliti BiH i delove priključiti Srbiji i Hrvatskoj, dok bi se muslimani mogli ili priključili Hrvatskoj ili bi osnovati islamsku državu od onoga što ostane.

„Perspektiva za BiH izgleda dosta tmurno, čak i ako se Srbija i Hrvatska dogovore. Obaveštajni podaci pokazuju da su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman spremni za priključenje delova BiH njihovim teritorijama. Štaviše, izveštaji pokazuju da su njih dvojica sve vreme u kontaktu uprkos sukobima. Letos je Tuđman nemačkim političarima rekao da je BiH apsurdno prevelika i da je on spreman da je podeli“, navodi CIA.

U dokumentima s kraja 1995. godine, dok se spremala akcija IFOR-a kao podrška mirovnom sporazumu u BiH, SAD su bile preokupirane kako da vojnom intervencijom protiv RS iz avgusta 1995. zbog ispaljene granate na „Markalama“ dovoljno oslabe Vojsku RS, ali da istovremeno kod Srba ne izazovu osećanje da su se SAD i međunarodna zajednica stavile na stranu Armije RBiH.

Zanimljiva je njihova tvrdnja da se Alija Izetbegović, kojeg su 1991. zvali „umerenim muslimanom“, 1995. zalagao za islamsku državu u BiH i da nije bio voljan da prihvati komplikovanu multietničku BiH u kojoj bi sve strane morale međusobno deliti moć.

Procenili su da Slobodan Milošević neće braniti Banjaluku ako bi ona pala u ruke hrvatsko-muslimanskih snaga, kako je napisano u dokumentu od 21. septembra 1995. godine. Kako je navedeno, bili su iznenađeni nedostatkom reakcije Beograda na akciju Hrvatske vojske nazvanu „Oluja“.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *