ТУГА: Ова деца немају ни хране, ни одећу, ни кревет за спавање…

TUGA: Ova deca nemaju ni hrane, ni odeću, ni krevet za spavanje…

7 novembra 2015

689151_prokuplje-srcezadecu-foto-ljubisa-mitic-39_ffPrvo nam je nestalo brašno, pa krompir. Dva dana smo jeli samo šljive i jabuke, i svi smo se razboleli – kaže Jelena Čupić iz Berilja kod Prokuplja.

Čupići žive u kućerku bez stakala na prozorima, imaju dva polomljena kreveta iz kojih vire federi i jedan poluraspali šporet. Jedino što ih nikada nije napustilo u životu jeste nemaština, glad i beda.

Na stolu smo zatekli šerpu sa đuvečom. To je za njih doručak i ručak, a ako preostane, i večera. Meso jedu samo za slavu.

Neretko se desi da otac Andrija (43) i majka Dragana (33) legnu gladni da bi ostalo hrane za Jelenu (13), Stefana (12), Jovanu (8) i Nikolu (7).

Nosi očevu jaknu

„Plašim se od predstojeće zime. U kući nema hrane, a mi nemamo ništa od zimske garderobe. Baš se plašim kako ćemo prezimiti. Brinem se za braću i sestru, oni su još mali“, plačući nam govori Jelena.

A Stefan i Nikola kažu da bi voleli da imaju bicikl i fudbalsku loptu, kao i svi njihovi drugari.

„Ipak, više od svega bih želeo da imam svoju jaknu jer nosim očevu pa me deca zadirkuju“, priča Stefan, koji nema svoj krevet, već spava na podu.

Nema svoj krevet: Stefan spava na podu

Stefan na podu leži na iscepanom jorganu, a pokriva se ubuđalim ćebetom. U šali kaže da je bolje prošao od sestara Jelene i Jovane, jer one spavaju na raspalom krevetu pa ih preko noći bodu federi.

U školi ih ponižavaju

Da bi sakupila novac za ekskurziju, Jovana je letos sa sestrom i ocem brala marele. Zaradili su 12.000 dinara. Otac je obećao da će joj dati 500 dinara za džeparac.

Jovana voli da ide u školu, ali joj nije prijatno kada je deca zbog njene ishabane garderobe i nemaštine izbegavaju i zadirkuju.

689166_prokuplje-srcezadecu-foto-ljubisa-mitic-47_f

„Teško mi pada što smo siromašni jer mi se drugovi u školi zbog toga smeju. Volela bih da se obučem kao većina mojih vršnjaka, da kupim nekad novu garderobu“, kaže stidljivo devojčica.

Iako su na početku svog životnog puta i iskušenja koje on nosi, već su okusili svu gorčinu i patnje života.

Nikada u prodavnici nisu kupili obuću, pantalone, bluzu, igračku… Patike su im odavno pocepane, cipele i zimsku jaknu nikada nisu ni imali. Ova deca nemaju ni televizor.

Užina za 10 dinara

Ne znaju ni za šolju mleka pre odlaska na spavanje ili za doručak. Srećni su kada imaju da na parče hleba pospu tucanu papriku.

Glad: Frižider je stalno prazan

„Ako nekad dobijem slatkiš, uvek ga podelim sa sestrom i braćom. I oni sve dele sa mnom. Volela bih da mogu u dečju igraonicu ponekad da odem, tamo imaju lutke, igračke i pevaju pesme“, najpričljivija je Jovana, koja je prošlog meseca ostala bez užine u školi jer su morali da štede novac za slavu.

689165_prokuplje-srcezadecu-foto-ljubisa-mitic-48_f

„Nosili smo drva pre neki dan u komšiluku pa su nam dali po 50 dinara. To mi je dovoljno za pet dana za užinu jer svakog dana kupim „smoki“, koji košta 10 dinara“, dodaje ona.

Otac Andrija: Noćima ne spavam

„Ima dana kada svi odemo na spavanje gladni. Često se stidim i ne mogu da podnesem što deca nemaju najosnovnije potrepštine za život. Pitam se gde sam to pogrešio i prosto ne mogu noćima da spavam razmišljajući kako da pomognem porodici. Ide zima, tada nema gde da se zaradi, a zimnica i hrana nisu spremna u ostavi“, očajan je otac Andrija.

Uključite se u akciju
“Srce za decu”!

Omogućimo deci iz porodice Čupić zdravije uslove za život. Ako želite da pomognete, možete poslati SMS na broj 2552 ili uplatiti sredstva na tekući račun Blic fondacije: 2750010221949709 90 – rsd, Societe Generale Srbija, Beograd.

(autor teksta i foto: Ljubiša Mitić / Blic)

KOMENTARI5 komentara

 1. otac Satarije says:

  I onda kad nam neki pričaju kako nije nemoguće ni danas imati puno dece, da se to čovek samozavarava kad kaže da zbog niskih primanja ne može da ima decu, da se tu radi o škrtosti...eto, ovaj otac nije škrtica, napravio je 4 dece, al nije ni teniser ni direktor nit je pop nit je imao pare da kupi siguran posao u javnoj instituciji, i šta da radi u ovakvoj državi ??? Eto, samo da prosi.

 2. miroslav says:

  Koliko danas ce dobiti hranu i odecu.Hvala bogu te imam dosta prijatelja.Nego ih cudi kad smo se culi tel.da je u tom selu uopste neko gladan?Pa videce sta je posredi?

 3. Lady Gaga says:

  Ja cu da uplatim 500 evra. Vucicu, koliko ces ti da dadnes ovoj decided?

 4. N. says:

  Cena humanitarne poruke je 100 dinara.

 5. miroslav says:

  Ne uplacujte novac.Znam o cemu se radi!Nije prevara,ali decu ce im rasporediti u hraniteljske porodice.Napisao bii vam detaljnije koje su okolnosti koje su mi prijatelji javili,ali nema potrebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *