Tunis se protivi „seksualnom svetom ratu“ u Siriji

Tunis se protivi „seksualnom svetom ratu“ u Siriji

22 septembra 2013

rebels_SyriaMinistarstvo za zaštitu prava žena Tunisa saopštilo je u subotu da će izneti plan borbe protiv sve rasprostranjenije prakse da žene iz te zemlje putuju u Siriju, kako bi širile „seksualni džihad“, zadovoljavajući vojnike u toj zemlji.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da namerava da proširi saradnju sa vladom i nevladinim organizacijama, kako bi pronašlo najbolji način da omete planove onih koji podstiču ovakvu praksu.

„Ministrastvo će raditi na sprovođenju plana informisanja i obrazovanja žena i porodica upošte, da bi ih upozorilo koliko je ova pojava ozbiljna“, dodaje se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Lofti ben Džedu upozorio je prošle nedelje u skupštini da Tunišanke odlaze u Siriju, gde „imaju seksualne odnose sa 20, 30, 100 vojnika“, da mnoge s nekima od njih zatrudne, a zatim se, posle ove akcije koju nazivaju „džihad al-nikah“ (seksualni sveti rat), vraćaju u Tunis, gde rađaju decu džihadista.

Džihad al-nikah dozvoljava vanbračne seksualne veze s brojnim partrnerima, što tvrdokorni sunitski muslimani, salafisti, smatraju legitimnim oblikom svetog rata, preneo je Frans pres.

Mediji prenose da stotine Tunišanki putuju u Siriju iz ovog razloga, u kontekstu da se stotine Tunišana pridružuju džihadistima u borni protiv sirijskog predsednika Bašara el-Asada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *