Turci kupuju Jumko?

Turci kupuju Jumko?

29 januara 2014

jumZa kupovinu „Jumka“ najveće tekstilne kompanije na jugu Srbije, zainteresovana je turska kompanija „Jagjemezler doel“ koja posluje i u Makedoniji, pišu Novosti.

Jumko je trenutno u procesu restrukturiranja, a zaposleni u generalnom štrajku od sredine januara.

„Sa menadžmentom smo u pregovorima od septembra prošle godineDobili smo pismo o namerama i od tada održavamo stalne kontakte u cilju postizanja konkretnog dogovora, prvenstveno u interesu zaposlenih, što je nama kao rukovodstvu grada izuzetno bitno. Reč je o kompaniji koja posluje u Štipu i koja ima ozbiljne namere da proširi svoje kapacitete kupovinom nekoliko proizvodnih celina“, objašnjava gradonačelnik Vranja Zoran Antić.
Razgovori su se prvo vodili u Vranju, a onda je delegacija grada otputovala u Štip zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, kako bi se na licu mesta uverili o kakvoj se kompaniji radi.

„Naši utisci su pozitivni i o nameri turskog investitora obavestili smo Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju jer je država većinski vlasnik „Jumka“. Tražili smo da odrede lice koje će voditi postupak. Nakon toga sa nama je kontaktirala Vesna Stajić iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, a očekujemo dopis iz Agencije za privatizaciju o konkretnim koracima u vezi realizacije ove investicije“,objašnjava Antić.

Prema pisanju Novosti, turski investitor želi da kupi predionicu, pripremu, tkačnicu, konac i doradu, kao i „Bivodu“ i planira da zadrži radnike koji imaju dugogodišnje iskustvo. Gradonačelnik napominje da će grad u svakom slučaju štititi interese „Jumka“ i oko 1.700 zaposlenih.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *