ТУРЦИ ЛУПИЛИ ЈОШ ЈЕДАН ШАМАР АМЕРИЦИ: Ердоган ОДБИО састанак са Болтоном

TURCI LUPILI JOŠ JEDAN ŠAMAR AMERICI: Erdogan ODBIO sastanak sa Boltonom

8 januara 2019

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost sprema se da napusti Ankaru nakon što je turski predsednik odbio da se s njim sastane.

Kako je preneo turski medij „Dejli sabah“, predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan odbio je sastanak s Džonom Boltonom zbog stavova koje SAD imaju prema turskoj ofanzivi protiv terorista u Siriji.

Samo nekoliko sati ranije, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa sastao se s turskim zvaničnicima ne bi li dobio garancije da Turska neće napasti kurdske snage koje imaju američku podršku. Erdogan je, međutim, naveo da Ankara „ne može činiti ustupke“ i da će „svi umešani u teroristički koridor biti kažnjeni“.-Turska ne može da prihvati nedavne komentare Džona Boltona da Ankara mora da se složi da zaštiti kurdske saveznike Vašingtona u Siriji – izjavio je Redžep Tajip Erdogan.

Obraćajući se članovima svoje AK partije u parlamentu, Erdogan je rekao da je Bolton napravio „ozbiljnu grešku“ pozivajući na nove uslove američkog povlačenja iz Sirije i da Turska ne može da prihvati kompromis po pitanju kurdske milicije YPG, preneo je Rojters.

Erdogan je naveo da su turske pripreme za novu vojnu ofanzivu protiv terorističkih grupa u Siriji u velikoj meri završene.

Predsednik Turske je dodao i da je borba kurdske YPG milicije protiv Islamske države „velika laž“.

Turska smatra YPG, koje su podržale SAD u brobi protiv ID, terorističkom organizacijom i delom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Predsednik Turske je danas i da zvaničnici iz američke administracije možda pokušavaju da opstruiraju „jasan sporazum“ koji su on i predsednik SAD Donald Tramp postigli u telefonskom razgovoru 14. decembra. Erdogan je rekao da je u tom razgovoru, koji je opisao kao „istorijsku prekretnicu“ Turska obećala da će preuzeti borbu protiv preostalih ekstremista Islamske države kada se američke trupe povuku iz Sirije, preneo je AP.

Na pitanje novinara zašto se nije sastao sa Džonom Boltonom, savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika koji je danas bio u Ankari, Erdogan je rekao da se Bolton sastao sa svojim kolegom, a da bi on uskoro mogao da se čuje telefonom sa Trampom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    A zašto bi bilo koji predsednik primio nekoga državnoga funkcionera koji nije u istom rangu s njime? Predsednik prima SAMO nekog drugog predsednika! Srbadija se navikla da njihov "otac i majka",picousti,prima svakoga,počev od petog zamenika osmog pomoćnika drugog sekretara zamenika direktora stovarišta,i da drži će-ga ispod kolena za svaki slučaj,do nekog zalutalog predsednika koji se smiluje da dođe u Stradiju!

  2. petrovgrad says:

    Ameri se povlače i imaju dosta problema u svojoj državi. Nadiru latinoamerikanci a hvala bogu ima ih više nego kauboja i konjokradica zajedno. Meksiko ima stanovnika kao pola SAD. Koliko latinoamerikanaca ima u SAD to mogu da predpostavim, ali sigurno ih ima 15-20 procenata. Gradiće veći zid i žice od Orbana ili su otišli niz brdo. Svako ima svoje Šiptare

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *