Турци не хају за санкције, ГУРНУЛИ ПРСТ У ОКО АМЕРИЦИ! (ВИДЕО)

Turci ne haju za sankcije, GURNULI PRST U OKO AMERICI! (VIDEO)

25 novembra 2019

Turski borbeni avioni F-16 će danas lete iznad glavnog grada Ankare kako bi testirali novi protivraketni sistem S-400, uprkos pritisku SAD da odbaci taj ruski sistem, prenose turski mediji.

Kupovina ruskog odbrambenog sistema je glavni kamen spoticanja u odnosima Turske sa SAD koje tvrde da S-400 nije kompatibilan sa NATO odbranom i predstavlja opasnost za njihove avione F-35.Iz kancelarije guvernera provincije je objavljeno da će turske vazdušne snage preletati preko Ankare u ponedeljak i utorak sa zadatkom da testiraju radarski sistem odbrane, prenosi Rojters.

Turska je počela da dobija isporuke delova S-400 prošlog jula, ali on još nije operativan.

Prethodno je jedan viši zvaničnik Stejt departmenta izjavio posle susreta američkog i turskog predsednika Donalda Trampa i Redžepa Tajipa Erdogana u Beloj kući, da Turska mora da se „otarasi“ ruskog sistema.

Tramp je rekao da su njihovi razgovori bili „divni“ ali je nejasno da li su dva NATO saveznika napravili pomak oko pitanja S-400, jer je Erdogan naknadno rekao da američki pritisak da se odustane od kupovine predstavlja kršenje suverenih prava njegove zemlje.

Vašington je suspendovao Tursku iz programa borbenih aviona F-35 zbog kupovine sistema S-400, upozoravajući Ankaru da bi mogla da se suoči i sa američkim sankcijama. Tramp je rekao Erdoganu da su SAD spremne da prodaju Ankari svoj sistem Patriot ukoliko odbaci ruski sistem.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *