ТУРЦИ НЕ МИСЛЕ ДА СТАНУ: У Турску стигао…

TURCI NE MISLE DA STANU: U Tursku stigao…

14 jula 2019

MINISTARSTVO odbrane Turske saopštilo je da su na vojni aerodrom Murtez kod Ankare stigli šesti i sedmi transportni avion An-124 «Ruslan» iz Rusije sa „komponentama za S-400“.

Tursko ministarstvo je naglasilo da „komponente“ stižu tačno u skladu sa tempom dogovorenim između dve strane.

S-400 uništava „leteće objekte“ (avione, krstareće i balisztičke rakete) na udaljenostima do 400 kilometara i na visinama do 30 km. Može da gađa i objekte na zemlji.Ankara je kupila četiri diviziona S-400. Ugovor je `težak` dve i po milijarde dolara. Turska je deo te sume platila `kešom`, a deo kreditom dobijenim od Rusije.

Pre Turske su S-400 dobile samo Belorusija i Kina.

Uskoro će im se pridružiti i Indija, a verovatno i Saudijska Arabija.

Nemački ekspert Tomas Eger – u članku napisanom za Focus Online – ocenio je da se sukob Ankare i Vašingtona povodom S-400 može završiti time što će Turska napustiti NATO.

To bi, po njegovoj proceni, bila „ogromna pobeda Vladimira Putina i ogroman geostrateški gubitak za Alijansu“.“.

Eger smatra da će krajnji ishod zavisiti od toga za koga će Redžep Tajip Erdogan vezati svoju političku budućnost – za SAD i NATO ili za Rusiju i multipolarni svet koji nadire, a u kome Ankara traži svoje mesto.

Eger posebno upozorava: „Čak i ako Turska ostane u NATO – nepoverenje unutar alijanse samo će rasti. Klin je u NATO već zabijen. A reputacija Rusije u svetu – dalje će nezaustavljivo rasti zahvaljujući i aranžmanu sa Turskom povodom S-400“.On smatra da će Rusija preko Turske dobiti pristup tajnim podacima Zapada, što će postati velika prednost za njene tajne službe.

Eger ovakvo jačanje odnosa Moskve i Ankarfe naziva „međunarodnom senzacijom“, a u svemu što se događa – najbespomoćnije izgleda Evropska unija.

prvobitno je bilo predviđeno da S-400 u delovima Turskoj budu dostavljeni brodovima, ali su Moskva i Ankara – zbog narastajućeg američkog pritiska – odlučile da isporuka bude ubrzana, pa su se odlučile za prevoz vojnim transportnim avionima.

KOMENTARI3 komentara

  1. Milan says:

    SVAKA ČAST! Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi NATO trebalo da bude srećan zbog isporuke ruskog protivvazdušnog sistema S-400 toj zemlji jer je time jedna članica Alijanse postala jača.

  2. Slobodanka says:

    S-400 u Turskoj će biti najpre postavljen prema Siriji, a to znači da će pokrivati i Adanu tj. tursku bazu Indžirlik. Ta vazduhoplovna baza je veoma značajna za SAD. Ali sada da li bi se Amerikanci usudili da iz te baze pokušaju da spreče postavljanje S-400 po Turskoj? S-400 je efikasan za avione u napadu, ipak treba požuriti.

  3. Beli Orao says:

    Samo naprijed , kocku po kocku zatvaraj Amerima i Natu vrata djelovanja i vežite ih u ludačku košulju jer oni i jesu bolesni pljačkaši , ubojice , siledžije i monstrumi bez srca i duše!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *