ТУРЦИ ОДГОВОРИЛИ АМЕРИКАНЦИМА: Куповина руских система С-400 за нас је готова ствар

TURCI ODGOVORILI AMERIKANCIMA: Kupovina ruskih sistema S-400 za nas je gotova stvar

21 novembra 2018

ŠEF turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da je za zvaničnu Ankaru kupovina ruskih zenitnih raketnih sistema S-400 „gotova stvar“.

Dakle: završena stvar koja ne može biti opozvana.Britanska novinska agencija Rojters prenela je ovo njegovo preciziranje:

„Kupovina ruskih sistema S-400 Trijumf za nas je trajno rešena stvar. To viće ne može biti opozvano i anulirano. Ja to ne mogu anulirati“.

Čavušoglu je ovo izgovorio posle susreta sa američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom.

Logično je pretpostaviti da je Pompeo vršio pritisak da zvanična Ankara razvrgne taj kupoprodajni sporazum. Čak i da je državni sekretar SAD  upravo radi vršenja tog pritiska i tražio susret sa turskim kolegom.

Čavupoglu je svoju poziciju, nema sumnje, prethodno dogovorio sa šefom države Redžepom Tajipom Erdoganom. To turskom odbijaju američkog diktata daje dodatnu težinu.

Da ne bi sve ostalo na `gorkoj piluli`,  Čavušoglu je Amerikancu rekao i ovo:

„Nama je potrebno još zenitnih raketnih sistema i drugog naoružanja i spremnni smo da to kupimo od saveznika iz NATO. Najviše bismo voleli da kupujemo od svojih saveznika“.

Erdogan i Čavušoglu – kao što se vidi – ne uzmiču iako ih iz Vašingtona upozoravaju da su S-400 pretnja američkim lovcima pete generacije F-35 i da Bela kuća može uvesti sankcije protiv Turske.

Svih proteklih meseci turski državni i vojni vrh je plašen i mogućnošću da SAD Ankari uskrate poručene i već delom plaćene lovce-bombardere F-35.

KOMENTARI2 komentara

  1. Roy says:

    i tako ce turci jos deset godina pricati o kupovini ruskih S-400 dok rusi ne naprave S-700 i onda ce im prodati stare kante koje nece biti pretnja nikome.tako je iran 20 godina kupovao s-300 pa jedva nekako ove godine iskilavise.

  2. Zoran says:

    Ne zna Amerika sta d aradi sa Turskom. Najradije bi d aubije Erdogana, ali to probala i niej uspelo. Snakcije ce tek da odgurnu Tursku od NATO-a, a status quo isto ne resava americki problem. Obama spremio Erdoganu vojni puc i svakakve gluposti jos uradio za svog mandata i sad Amerika placa to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *