ТУРЦИ ПОРУЧИЛИ АМЕРИКАНЦИМА: Понашате се према Турској као каубоји

TURCI PORUČILI AMERIKANCIMA: Ponašate se prema Turskoj kao kauboji

29 avgusta 2018

ŠEF turske diplomatije Mevlut Čavušoglu poručio je Amerikancima da se ne ponašaju prema njegovoj zemlji „kao kauboji“.

Reagujući na poziv šefa Pentagona, Džejmsa Matisa, da Ankara odustane od kupovine ruskih zenitnih raketnih sistema S-400, Čavušoglu je prvo izgovorio:

„Mi smo dužni da štitimo svoj vazdušni prostor. Sjedinjene Države moraju da to shvate. A mogu li SAD da garantuju da će nam prodati sisteme Patriot?“U nastavku je naveo da Vašington ne želi da Turskoj proda lovce F-35 i pozvao Belu kuću i Stejt departman da odustanu od jezika pretnji, ako istinski žele izlazak iz krize koja postoji u odnosima dve zemlje.

Iako je Matis forme radi rekao da je kupovina S-400 „suvereno pravo Turske“, Čavušoglu nije propustio da upozori:

„Ako Amerikanci misle da mogu da rade sve što im padne na pamet – kao u njihovim kaubojskim filmovima – onda neka znaju da će uslediti odgovor!“

U decembru prošle godine su Moskva i Ankara potpisale sporazum o prodaji Turskoj dve baterije S-400. Na kreditnoj osnovi.

Te raketne sisteme će opsluživati tuske posade, a Ankara će – po sporazumu – imati pravo i da organizuje proizvodnju S-400 u svojim fabrikama.

Upravo zbog odbijanja Ankare da se odrekne S-400, Vaington je blokirao isporuku Turskoj dobrim delom već plaćenih F-35.

Neki eksperti smatraju da će se tursko-američki odnosi dalje pogoršavati. A neki: da nije isključeno da Turska napusti NATO…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *